Domuz gribinde "yayılım hızı" uyarısı

Yaklaşık 6 milyon kişinin hastalığa karşı bağışık hale geldiğini bildirilirken, bu sayının "hastalığın yayılım hızının kesilmesi için yeterli olmadığı" açıklandı.

ANKARA (A.A) - Sağlık Bakanlığı, "domuz gribi" pandemisinin başlangıcından bu yana, yaklaşık 2 milyon doz aşı uygulaması dahil yaklaşık 6 milyon kişinin hastalığa karşı bağışık hale geldiğini bildirirken, ancak bu sayının "hastalığın yayılım hızının kesilmesi için yeterli olmadığı, kişisel ve toplumsal korunma için aşılanmanın artarak devam etmesinin çok önemli olduğu" uyarısında bulundu.

Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "grip pandemisinin" tüm dünyayı etkilemeye devam ettiğine işaret edildi. Salgının yayılım hızını etkileyen en önemli faktörün toplumda hastalığa karşı oluşan bağışıklık düzeyi olduğu belirtilen açıklamada, "Diğer önemli faktörler; korunma tedbirlerine riayet, iklim şartları, nüfus yoğunluğu ve hareketliliğidir. Gribe karşı bağışıklık, hastalığı geçirmek veya aşı olmak suretiyle oluşmaktadır. Hastalık genellikle hafif ve orta şiddette seyretmekle birlikte, ciddi hastalık ve ölüm riski de bulunmaktadır. Bu sebeple aşılanma, kişileri hastalıktan koruduğu gibi, salgının yayılım hızını da azaltan en uygun yoldur" denildi.

Reklam
Reklam

Salgının yayılım hızını etkileyen faktörler sebebiyle, hastalığın ülkeleri etkileme düzeyinin birbirinden farklılık gösterdiği ifade edilen açıklamada, güney yarımküre ülkelerinde hastalığın Temmuz-Ağustos aylarında en yüksek seviyeye ulaştığını ve yaz dönemiyle birlikte oldukça azaldığı anlatıldı. Açıklamada, Türkiye'nin de içinde bulunduğu kuzey yarımküre ülkelerinde ise sürecin başlangıç dönemi, aşılama oranları ve iklim özellikleri gibi faktörler sebebiyle hastalığın yayılma eğiliminin farklılık gösterdiği bildirildi.