Donald Trump kimdir zenginliği nereden geliyor?

ABD seçim sonuçlarının açıklanmasına saatler kala yeni ABD başkanı kim oldu sorusunun yanıtı için nefesler tutuldu. Peki Cumhuriyetçi Başkan adayı Donald Trump’ın kariye ve gerçek mesleği nedir?

ABD’nin yeni Başkanı Trump olursa ABD’nin geleceği nasıl şekillenecek? Çalkantılı özel yaşamıyla ve emlak zenginliğiyle gündeme gelen Trump’ın kariyeri nasıl şekillendi? 70 yıllık hayattında pek çok farklı işe ve projeye imza atan Trump mal varlığını nasıl elde etti? İşte Trump’ın hayatına ilişkin tüm merak edilenler…

Emlakçı bir babanın oğlu olarak 1946 yılında New York'ta doğdu. Liseyi bitiremedi, askeri akademiye gitti. Hemen ardından babasının şirketinde çalışmaya başladı.

İlk büyük emlak işine 1973 yılında imza attı. New York'un tam ortasına 290 daireli ve 18 katlı bir gökdelen inşaa etti. Daha ilk büyük inşaatında,,devletten vergi indirimi ve ucuz arsa almayı başaracaktı. Bu konu, yıllar sonra seçim kampanyasına bile malzeme olacaktı.

Reklam
Reklam

1975 yılında dev hamle geldi. New York merkez garının yanındaki harabe bir oteli 80 milyon dolara aldı. O proje dev bir oteller zincirine dönüşecek, Trump markasının gayrimenkulde öne çıkmasını sağlayacaktı.

İnşaatlar inşaatları oteller otelleri kovaladı. Trump özellikle New York'ta bir emlak kralı olarak yükseliyordu. O yükseldikçe New York'un silüeti de değişiyordu. Yaptığı hemen her binaya Trump adını verdi. New York'un gökdelenli silüetinde onun imzası var. Sadece 1983 yılında 45'er katlı 11 binayı diken Trump'tı.

Bir havayolu şirketini satın alıp ulaşıma da el attı. Hatta "Zengin Olmanızı İstiyoruz" adlı bir kitap da yazdı. Gençlere nasıl zengin olacaklarını anlattı.

Televizyon programı da yaptı. Türkiye'de de "Çırak" adıyla televizyona uyarlanan "The Apprentice" adlı programda yarışmacılara para kazanmayı öğretti. Performansını beğenmediklerini kovdu. Birinci olana da kendi şirketlerine iş verdi.

2012 yılının Nisan ayında CNN TÜRK'te Şirin Payzın'a vediği mülakkatta, "siyasete girmeyi düşünmediğini" söylemişti. 2016 ABD Başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçilerin adayı oldu. Kampanyası için haftada 2 milyon dolar harcayacaktı.

Reklam
Reklam

Kampanyasının ilk gününden itibaren ırkçı ve İslam karşıtı söylemleri yeninden Amerikan siyasetinin merkezine taşıdı. En büyük vaadi vergi indirimiydi. Suriyeli mültecileri ülkelerine geri göndermek ve DEAŞ'ı 30 günde bititrmek de diğer vaatleri arasındaydı.