Döner Sermaye Paylarının Azaldığı Iddiası

BİTLİS (AA) - Bitlis'teki Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri, döner sermaye paylarının azaldığı gerekçesiyle basın açıklaması yaptı.

Bitlis'teki Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası üyeleri, döner sermaye paylarının azaldığı gerekçesiyle basın açıklaması yaptı. Bitlis Devlet Hastanesi Acil Servisi önünde basın açıklamasını okuyan tıbbi sekreter Suheyla Yıl, her geçen gün zorlaşan çalışma şartları ve pahalı hayat koşullarına rağmen, üretimden doğan gelirlerden yapılan döner sermaye paylarının gün be gün azaldığını savundu. Bugün ellerine geçen toplam ücretin bir yıl öncesinden daha az olduğunu öne süren Yıl, şöyle konuştu: "Giderlerimiz her geçen gün ulaşıma, elektriğe, gıda maddelerine ve kiraya gelen zamlarla artarken, gelirimizin düşmesi dengemizi bozmakta. Sağlıkta dönüşüm programı ile sağlık kuruluşlarına müracaat eden hasta sayısı 5 kat artmıştır. Ama ne yazık ki bu hizmeti sunan sağlık çalışanlarının haklarında bir iyileştirme olmamış ve iş yükümüz artmıştır. Ama gelirimiz düşmüştür. Hiçbir adalet anlayışında hak tek taraflı değil. Gelirimizin azalması bize yapılan haksız bir uygulamadır. Hastane yönetimlerinden ve performansa dayalı ek ödeme sisteminden kaynaklanan sorunların bedeli bizlere ödetilemez." Eşit işe eşit ücret uygulamasıyla çalışanlar arasındaki ücret adaletsizliği azalması gerekirken, tam tersine ücret adaletsizliğinin gün geçtikçe arttığını iddia eden Yıl, bu adaletsizliklerin en çarpıcı örneğini Bitlis Devlet Hastanesi'ndeki döner sermaye dağıtımında gördüklerini bildirdi. Yetkililerle daha önceden defalarca kez yaptıkları görüşmeler neticesinde döner sermaye dağıtımında herhangi bir iyileştirme olmadığını ve aksine durum daha da vahim bir hal aldığını savunan Yıl, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Çevre iller ve Bitlis ilçe devlet hastaneleriyle karşılaştırıldığında, hastanemizde ödenen döner sermayenin düşük olması yapılan haksızlığı açıkça ortaya koymakta. Bitlis Devlet Hastanesinde görev yapan sağlık emekçileri olarak emeğimizin yok sayılmasını kabul etmiyoruz. Gece gündüz, hafta sonu ve bayram demeden insan sağlığı için 24 saat kesintisiz zor koşullarda çalışan nöbet, icap ve fazla çalışma uygulaması ile haftalık çalışma süresinin çok üzerinde görev yapan bizler, yoksulluk sınırının altında bir ücrete mahkum ediliyoruz. Döner sermaye sistemi emeğimizi yok sayıyor. Bunu kabul etmiyoruz." Sağlıklı bir sağlık hizmeti sunmanın çözüm yolunun kanun, kural ve mevzuatlardan daha çok çalışanların özverisinden kaynaklandığını bildiren Yıl, özverimizin artırılması için de hakların iyileştirilmesi gerektiğini belirtti. Yıl, "Bundan sonra ki süreçte döner sermaye dağıtımında herhangi bir iyileştirme olmadığı takdirde eylemlerimizin devam edeceğini ve gerekirse bu durumun bakanlığa iletileceğini deklare ediyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: