'Dördüncü Medeniyetler Kavşağı Adıyaman' adlı sempozyumda, Turizmde Adıyaman'ın kalkınması için çözüm önerilerini ele alan panelistler, inanç turizminin dışında tarihi değerlere de üstü kapalı değindi.
Adıyaman Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu'nda düzenlenen programda iş adamlarından Hasan Taşar, Ramazan Aslan, Ahmet Bozkurt, Adıyamanlılar Vakfı Onursal Başkanı Nevzat Bayhan, Adıyaman eski milletvekillerinden Mahmut Göksu ve öğretim görevlisi Ahmet Tokmak turizm konusunu ele aldı. Adıyaman'ın inanç potansiyeline değinen Adıyaman eski milletvekili Mahmut Göksu, "Sahabe Safvan Bin Muattal Hazretlerinin türbesinin Samsat'ta olması özellikle ekonomik anlamda ilçenin kalkınması için önemli. Bu konuda bizlere görev düşmektedir. Alanda bir takım çevre düzenlemeleri yaptık. Ancak yapılan çalışmalar yeterli değil. Bu konuda İpekyolu Kalınma Ajansıyla birlikte projeyi büyüterek, bütün girişimleri bir yerde toplamayı uygun gördük. Önemli olan bu projenin çevre düzenlemesinin hayata geçmesidir. Yapılacak olan projede bütün ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak, bir proje çalışması yapılacaktır. Bu proje tüm İslam dünyasının ortak değeri olduğu için tanıtım, ulaşım ve konaklama çok önemli.
Çünkü insanlar duyduğu ve bildiği yerlere gidiyorlar. Önemli olan böyle bir sahabenin Adıyaman'da olduğunu duyurabilmektir. Adıyaman'da inanç turizminde sadece Sahabe Safvan Bin Muattal Hazretleri değil, birçok tarihi camiiler ve türbeler var. Bundan dolayı internet ortamında bütün değerlerimiz tanıtılmalı. Sivil toplum örgütlerimizde bu işi için canla başla çalışmalıdır. Adıyaman Üniversitesi'nin, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nün, STK'ların turizmi ayağa kaldırmak için kolları sıvaması gerekiyor. Kültür turizmi için Nemrut Dağı'na gelen vatandaşlarımızın yol güzergahında Sahabe Safvan Bin Muattal Hazretlerine uğramaları ciddi şekilde hareketliliğe neden olacaktır" dedi.
Daha sonra konuşan, Adıyamanlılar Vakfı onursal Başkanı Nevzat Bayhan ise, "Hükümetimizin gayretleriyle Perre Antik Kenti'nde söz edilir oldu. İlimizin her yerinde tarihi mekanlarımız var. Bir envanterin ortaya koyulması lazım. Adıyaman'ın sadece Nemrut Dağı'ndan ibaret olmadığını tanıtabilirsek, ilimize gelen turistler zenginlikleri görmeden gitmeyeceklerdir. Bundan dolayı farklılıkları ortaya koymamız gerekiyor. Adıyaman'ın turistik yapılarını ve doğal güzelliklerini tanıtmalıyız. İlimize gelen insanlar tüm güzellikleri ve inanç turizmini olabilecek şekilde tanıması gerekir. Çünkü kültür çok önemli bir kalkınmalıdır. Nemrut Dağı'nda gün batımı ile birlikte şiirin okunmasının dünya medyasına taşınması ayrı bir şekilde turizme hareketlilik getirecektir. Adıyaman yüzen adalarıyla, kaleleriyle, spor turizmi ve daha birçok güzelliğe sahip olan bir il" diye konuştu.
Adıyaman'ın misafirperverliği ile çok ender bir il olduğunu dile getiren iş adamı Ramazan Aslan, "Bugün Türkiye'de işsizlikten bahsediliyor. Fakat Akdeniz bölgesinde çalıştıracak eleman bulamıyoruz. Çünkü kalifiyeli eleman yok. Sektörümüzde çalışan işçiler arasında Adıyaman'dan gelen öğrencilerimiz yüzde 90 oranında. Stajyer olarak işe başladıktan sonra okulu bitiriyorlar. Öğrenciler sonra da sektörün içerisinde yer alıyorlar. Bunun yanı sıra Adıyaman'a neden bir milyon turist gelmesin. İlimizin tanıtımına destek verirsek, Adıyaman'a bir milyon turistin gelmemesi için hiçbir neden yok. Seksenli yıllarda Adıyaman'a gelen turist sayısı bugünlerden daha fazlaydı. Şuanda Antalya'yı 11 milyon turist ziyaret ediyor. Antalya'yı 11 milyon turist ziyaret ediyorsa, neden Adıyaman'a 1 milyon turist gelmesin. Burada hepimize iş düşüyor. Kendinizi tanıtamamışsak, yağımızda kavrulmamız gerekir" şeklinde konuştu.
İşadamı Hasan Taşar ise , "Bütün Adıyaman turizm bekçisi olmalı. Nemrut Dağı ve Sahabe Safvan Bin Muattal Hazretleri gibi değerlerimiz göz önünde bulundurulmalıdır. Bundan dolayı neden Adıyaman'a bir milyon turist gelmesin" dedi.
Panelde birinden güzel önerilerin sunulduğunu ve çözümlerin getirildiğini savunan turizmci Ahmet Bozkurt, "Turizm denince ilk olarak akla ülkenin zenginliği gelir. Turizm ülkemize döviz getiren bir sektördür. Nemrut Dağı ilimiz için önemli bir değerdir. Bunun yanı sıra Perre Antik Kentinden çok umutluyum. Perre Antik Kentinin restorasyonu yapıldığı takdirde yatırımların yansımaları devam edecektir. Kültür turizmi, dini turizmin arkasında gelen bir turizmdir. Perre Antik Kenti'ni, Nemrut Dağı'nın yanına katarsak, bunun yanı sıra dini turizmimizle birlikte bir milyonun üstünde turist ilimize gelecektir. Dolaysıyla bu tür işler topyekun yapılması gereken işlerdir. Çünkü turizm sanayinin önünde geliyor. Turizm tarıma, ulaşıma destek veriyor. Turizmin faaliyet alanı içerisinde tüketilen elli iki adet ürün var. Bundan dolayı turizm geliri ülke için çok önemlidir" şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz