İDLİB (AA) - EŞREF MUSA/BURAK KARACAOĞLU- Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib kentinde, yüzbinlerce kişiye sağlık hizmeti sunan hastaneler, kan bankaları ve sağlık ocakları Türkiye'den yardım bekliyor.
İç savaş boyunca Esed rejimin saldırılarına hedef olan hastaneler, aynı zamanda teknik imkansızlıklarla mücadele ediyor.
Türkiye ve Rusya'nın vardığı Soçi Mutabakatı'nın sağladığı güven ortamında bir aydır hizmet veren hastanelerde sağlık hizmetinin iyileştirilmesi için Türkiye'nin desteğine ihtiyaç duyuluyor.
Teknik malzemeye ihtiyacın olduğu sağlık tesislerinden biri de Suriye-Türkiye sınır hattındaki Akrabat Cerrahi Hastanesi.
2012 yılında açılan hastane 120 yatak, 7 ameliyathane ve 10 cerrah ile hizmet veriyor.
Hastane Müdürü Doktor Muhib Kaddur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İdlib ve Halep bölgesinden hastaları kabul etmekteyiz. Günde ortalama 30-35 ameliyat yapılmaktadır." dedi.
Suriye Amerikan Tıp Derneği (SAMS) Vakfının sınırlı destek sağladığı hastanede, ortopedi, damar ve sinir ameliyatları yapıldığını belirten Dr. Kaddur, "Hastanede bütün işlemler ücretsiz yapılıyor. Hastaların Türkiye'ye gitmesine gerek kalmadan burada ameliyat yapmaya çalışıyoruz." şeklinde konuştu.
Birçok tıbbi malzemeye ihtiyaç duyduklarını aktaran Kaddur, "Dünya Sağlık Örgütü hastaneyi desteklemiyor. Daha iyi hizmet verebilmek için Türkiye'den platin, çivi, vida ve protez yardımı istiyoruz. Hastanede nitelikli ameliyatları yapacak olan ve Türkiye'de giriş-çıkış izni bulunmayan önemli cerrahlar var. Suriye'ye girmek üzere onay bekleyen dört cerrah var. Türk yetkililerden bu konuda da yardım bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
- Ağır vakaların tedavisi sadece Türkiye'de yapılabiliyor
Bombardıman kalıntılarının infilak etmesi sonucu ayağından yaralanan 14 yaşındaki çocuğun babası Muhammed Muhammed de, sağlık sektörü yetersiz olduğu için Suriye'de ağır yaralanan hastaların Türkiye'ye nakledilmek zorunda kaldığını söyledi.
Muhammed, "Hastaların Suriye'de tedavi olabilmesi için Türkiye'den daha gelişmiş cihazlar göndermesini istiyoruz." dedi.
Akrabat Cerrahi Hastanesinde diz kapağı ameliyatı olan Hasan Osman, "Arkadaşlarım beni becerikli kadrosuyla bilinen Akrabat Hastanesine yönlendirdi. Hastane bütün alanları ile iyidir. Hem sağlık hem de hijyen konusunda öncüdür. Bu tür hastaneleri sadece sınır hattında değil, iç kısımlarda da görmek istiyoruz." şeklinde konuştu.
Suriyeli Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Sağlık Bakanlığından alınan bilgiye göre, yıl başından bu yana Esed rejimi ve destekçisinin kara ve hava saldırılarında 9 hastane, 14 sağlık ocağı ve bir kan bankası hasar gördü.
İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içinde yaklaşık 4 milyon sivilin yaşadığı bölgede, tam teşekküllü olmayan 54 hastane, 110 sağlık ocağı, 8 fizik tedavi merkezi ve 28 mobil poliklinik sınırlı imkanlarla hizmet veriyor.