Dörtlü müzakerelere hazırlanılıyor

ANKARA (İHA) - İsviçre'de 24 Mart'ta başlaması beklenen Kıbrıs dörtlü müzakere zirvesinde Dişişleri Bakanları 25-26 Mart'ta Bürüksel'de, Başbakanlar ise 28 Mart'ta Burgenstock'ta biraraya gelecek.

Edinilen bilgilere göre, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın taraflara gönderdiği mektupta, 'görüşmelere yüksek seviyede katılım' talebi üzerine netleşen dörtlü zirve seviyesi sonrasında İsviçre'de başlayacak görüşmeler için bir takvim öngörüldü. Buna göre, Dışişleri Bakanları 25-26 Mart tarihlerinde Belçika'nın başkenti Bürüksel'de biraraya gelecek. 28 Mart tarihinde de Başbakanlar İsviçre'nin Burgenstock kasabasında görüşecek. Türkiye ile Yunanistan arasındaki güvenlik görüşmeleri de eş zamanlı olarak bu kasabada gerçekleşecek. Görüşmelerin 31 Mart tarihinde sona ermesi bekleniyor.

Reklam
Reklam

Diğer yandan, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın İsviçre'deki görüşmelere katılıp katılmayacağı konusu halen belirsizliğini koruyor. Yaşanan diğer bir belirsizlik ise görüşmeler öncesinde pazartesi günü Ankara'da yapılması beklenen Kıbrıs zirvesinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusu. Buna yönelik olarak çeşitli kaynaklar, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün Denktaş'la görüşmek istediğini ifade ediyorlar. Adadan gelen çeşitli beyanlar üzerine de Ankara ve Lefkoşa arasındaki belirsizliklerin ortadan kaldırılması amacıyla Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Baki İlkin ile beraberindeki heyet bugün Kıbrıs'a gidecek. İlkin'in temasları, 'nabız yoklama ve belirsizlikleri bertaraf etme' olarak nitelendiriliyor.