Dostum'un Türkiye'de olduğu doğrulandı

Helsinki (AA)- Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, Özbek General Raşid Dostum'un Türkiye'ye geldiğine ilişkin olarak, "General Dostum'un Türkiye'de olduğu doğrudur" dedi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) 16. Bakanlar Konseyi Toplantısı için Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de bulunan Özügergin, Özbek General Raşid Dostum'un Türkiye'ye geldiğine ilişkin bazı haberler konusunda gazetecilere açıklama yaptı.

"Özügergin, Dostum hakkında Afganistan'da devam eden bir yargı süreci olmadığını vurguladı ve Dostum'un Türkiye'de ev hapsinde bulunmadığını belirtti.

Reklam
Reklam

General Dostum'un halen eşi ve çocuklarının yaşadığı evde, ailesiyle birlikte olduğunu ifade eden Özügergin, "General Dostum Afganistan'daki Türk soylu toplumun onursal lideridir. Türkiye'de bazı temasları olabilir" dedi.

Özügergin, Dostum'un Türkiye'ye ne şekilde ve ne zaman geldiğine ilişkin ise yorum yapmadı. Bu arada, Dostum'un partisi olan Cümbüş Partisinin icra yürütme kurulu
üyesi Enver Sedat da AA'ya yaptığı açıklamada, Dostum'un Türkiye'ye gittiğini doğrulayarak, ziyaretin Dışişleri Bakanlığının davetiyle düzenlendiğini öne sürdü.
"Herhangi bir sürgün durumunun" söz konusu olmadığını vurgulayan Sedat, "Biz Afganistan'daki en büyük partilerden biriyiz. Bu çerçevede Dostum'un sürgünü söz konusu olamaz" dedi.

Sedat, Dostum'un bayramda ailesini ziyaret ettikten sonra, bayram sonrası Afganistan'a döneceğini kaydetti.