Döviz hareketleniyor, dolar ve Euro ne olacak?

Yurtiçi döviz piyasasında hacimsiz sakin bir seyir izleniyor.

Yeni yılın ilk günlerinde daha hareketli bir seyir izlenmesi beklenirken, yurtiçinde enflasyon, yurtdışında ise ABD ishtihdam verilerinin piyasalar üzerinde belirleyici olacağı tahmin ediliyor.

Denizbank Pozisyon Masası Bölüm Müdürü Cumhur Örnek, nispi olarak yıl sonu yaklaşırken dolar/YTL kurunun 1.5000 seviyesinden kapanış yapacak gibi göründüğünü ifade etti.

Cumhur Örnek, önümüzdeki senenin ilk haftalarında nispeten hareketler beklenebileceğini vurguladı ve şu şekilde konuştu:

Reklam
Reklam

"Yeni yılın ilk günlerinde yurtiçinde Aralık ayı enflasyon rakamı ile IMF ile yapılan görüşmelerde somut adımlar atılması ve daha net açıklamaların gelmesi, yurtdışında ise ABD tarım dışı istihdam rakamları izlenecek.

Yıl bitimine bakıldığında fazla hacimden bahsetmek zor. Bu yılın sona erdiğini ve gözlerin gelecek yıla çevrildiğini söyleyebiliriz."

PARİTEDE NELER BEKLENİYOR?

Set Foreks tarafından hazırlanan "Avro/Dolar Teknik Analiz Raporu"nda ise şu tespitlere yer verildi:

"Piyasa Aralık başında vermiş olduğumuz hedef beklentimiz olan 1,4683 seviyesini 18 Aralık itibari ile görmüş oldu. Buradan çıkış önerdik. Sonrasında 19 Aralık’ta önerdiğimiz 1,38 seviyesinden yapılan alımlar sonrası piyasa yukarı tepki verdi. Pozisyonlarda önemli seviyeleri dikkatle takip ediyoruz. 1,4445 seviyesi üzerinde 2 günlük kapanış olması durumunda ralli hareketi başlatabilecek önemli direnç seviyesi.

24 Aralık Çarşamba günü “Geçen hafta 1,38 seviyesinden yapılan alımlarda kısa vadeli düşünenler zaten 1,41 seviyesinden çıkış yapmış oldular. Uzun vadeli pozisyonlar için şu ana kadar bir sorun görünmüyor. Ancak piyasalar tatil havasına girmiş olsa da 18 Ocak tarihine kadar geçecek sürede oldukça ciddi ve sert hareketler olabilmesi bekliyoruz” analizini yapmıştık.

Reklam
Reklam

19 Aralık Cuma günü” Şu anda alım fırsatı bekleyenler piyasanın 4-8 saat boyunca 1,42 altında seyrettiği müddetçe 1,38 seviyesine kadar düşmesi mümkün. Bu durumda 1,38 seviyelerinden uzun vadeli alım düşünülebilir” yorumunu yapmıştık.

16 Aralık Salı günü "Kurum olarak piyasanın 1.3789 seviyesi üzerinde günlük kapanışlar yapabilmesi durumunda ilk denemesinde geçemeyeceğini düşündüğümüz 1,4683 seviyesine kadar bir ralli girişiminde bulunabileceğiniz düşünüyoruz. 1.4683 seviyesine oluşabilecek olası ralli hareketinin bu direncini ilk denemede geçilmesi beklenmemeli" analizini yapmıştık.

12 Aralık Cuma günü “Eğer piyasa yükselir ve 1.3298 üzerinde haftalık kapanış yapmayı başarabilirse, 1.3818 seviyesine doğru yeni bir yükseliş başlayabilir” analizini yapmıştık.

Uzun vadeli olarak 2009 yılında bu paritenin iyi performans göstereceği beklentimizi koruyoruz.

Dirençler: 1.4445, 1.4525 ve 1.4683 seviyesi.
Destekler 1.4310, 1.4200, 1.4000 seviyeleri."