Döviz tehdidi blöfmüş

Merkez Bankası'na 'faiz yükselmezse döviz artar' tehdidi yapan lobi, hayal kırıklığına uğradı.

Merkez Bankası'na 'faiz yükselmezse döviz artar' tehdidi yapan lobi, hayal kırıklığına uğradı. Bankanın döviz satış ihalesine sadece 91 milyon dolarlık talep geldi. Merkez, piyasadan daha ucuz fiyata döviz sattı.

Merkez Bankası'nı faiz artırmaya zorlamak için 'döviz yükselir' tehdidi yapan lobi, dün bir kez daha hayal kırıklığına uğradı. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın 'istediğim kadar döviz satarım' teklifinin gölgesinde yapılan ihaleye sadece 91 milyon dolarlık talep geldi. Merkez piyasadakinden bile daha düşük fiyattan 50 milyon dolar sattı. Kur 1.73 TL bandında kaldı. Böylece 'faiz yükselmezse döviz artar' tehdidinin sadece blöften ibaret olduğu anlaşıldı. Merkez Bankası iç ve dış medya, finans ve kredi değerlendirme kuruluşlarının baskısına rağmen önceki gün faizleri yarım puan indirdi. İndirimden sonra lobi, TL'de daha fazla zayıflama yaşanacağını belirtti. Ancak döviz ihalesine talep gelmemesi bu tezi çürüttü.

Reklam
Reklam

BAŞÇI'DAN MÜDAHALE
Dün sabah 1.73 TL'den güne başlayan dolar sabah saatlerinde döviz satım ihalelerinde miktarın 50 milyon dolar olarak belirlenmesinden sonra bir miktar artarak 1.74 TL seviyesine çıktı. Daha sonra Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı "Bugün itibariyle TL'nin daha fazla değer kaybetmesini gerektirecek temel veya teknik bir neden bulunmamaktadır. Önümüzdeki dönemde küresel nedenlere bağlı olarak TL'de ilave değer kaybı gözlenirse günlük döviz satım tutarları kademeli olarak artırılabilecek ve yabancı para zorunlu karşılık oranlarında ilave indirimler de yapılabilecek" açıklaması yaptı. Başçı, cari açıkta yılın hızlı iyileşme yaşanacağını belirtti. Başçı'nın sözlü müdahalesinden sonra kur 1.73 TL'ye indi. Akşam üstü beklenenden daha iyi gelen ABD istihdam verileriyle kur 1.72'ye kadar geriledi.

Faiz 8.43 oldu
Döviz ihalesi açıklamasından sonra yüzde 8.59 seviyesine gelen gösterge tahvilin faizi Başçı'nın açıklamalarından sonra yüzde 8.53 seviyesine geriledi. Gün içinde yüzde 8.43'ü gören faiz 8.52 oldu.

Reklam
Reklam

930 milyon dolarlık likidite
Merkez yabancı para zorunlu karşılık oranlarını da tüm vadeler için 0.5 puan düşürdü. Böylece piyasaya yaklaşık 930 milyon dolar likidite sağlanacak. Oran yüzde 11'e düşecek.

Ekonomi zirvesi toplanacak
Önümüzdeki hafta salı günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan partinin ekonomi kurmayları ve kabinedeki ekonomi bakanlarıyla toplantı yapacak. Toplantıda ekonomide yeni dönemde yapılacaklar değerlendirilecek.