Döviz ve faiz

**Yapı Kredi Yatırım Tarafından Hazırlanan Döviz ve Tahvil Piyasası Raporu

**

DÖVİZ
Almanya’nın bazı hisse senedi ve tahviller üzerindeki açığa satış işlemlerinin yasaklanmasının ardından global piyasalardaki satışlar dün ABD’de gelen olumsuz veri akışıyla derinleşmeye devam etti.

Euro-dolar paritesi 1,2290-1,2437 bandında kalmasına karşılık dolar-TL global risk iştahındaki azalışın yabancı kaynaklı alımları tetiklemesiyle 1,6050 seviyesine kadar yükseldi.

Reklam
Reklam

Piyasalarımız kapandıktan sonra Avrupa Merkez Bankası’nın Euroya alım yönünde müdahele edeceği haberi ile Euro-dolar paritesi 1,2672 seviyesine kadar yükseldi. Bu sabah Euro-dolar paritesi 1,2630 , dolar-TL 1,5800-1,5850 fiyat aralığında işlem görüyor.

Avrupa Merkez Bankası’nın müdahale edeceği baskısı Euro'da kısa pozisyonda olanların alımlarını destekleyeceğinden Euro'daki tepki hareketinin devam etmesini sağlayabilir.

Ancak paritedeki bu yükselişin kısa süreli olmasını, Avrupa’daki borç krizinin pariteyi tekrar baskı altına almasını bekliyoruz. Bugün dolar-TL’nin Euro-dolar paritesinin seyrine göre 1,5500-1,6150 geniş fiyat aralığında yön bulacağını düşünüyoruz.

TAHVİL-BONO
Salı günkü PPK toplantısında TCMB’nin faizleri düşük tutmaya devam edeceğinin teyit edilmesine rağmen Avrupa bölgesine yönelik endişelerle global piyasalarda derinleşen satışlar bono piyasasını da olumsuz etkiledi.

Dün en düşük yüzde 9,12 bileşik seviyesini gören gösterge niteliğindeki 25.01.2012 vadeli gösterge yüzde 9,32 bileşik seviyesine kadar yükseldikten sonra günü yüzde 9,28 bileşik seviyesinden kapattı.

Reklam
Reklam

Piyasadaki işlem hacminin de nispeten düşük kaldığı dikkatleri çekti. Bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemler yüzde 9,30 bileşik aralığında gerçekleşiyor.

Düşük fonlama maliyetinin devam edecek olması, Haziran’a kadar Hazine’nin yeni bono arz etmeyecek olması ve piyasadaki satış tarafının zayıf kalması nedeniyle faizlerdeki yukarı yönün alternatif piyasalara oranla daha sınırlı olduğunu düşünüyoruz. Gösterge tahvilin yurtdışı gelişmelere bağlı olarak gün içinde yüzde 9,10-yüzde 9,40 bileşik bandında yön bulmasını bekliyoruz.