Dövizdeki yükseliş vatandaşa yansıdı

İntegral Menkul Değerler, Araştırma Departmanı Analisti Tuğba Özay, son dönemde dövizde meydana gelen yükselişi değerlendirdi.

Özay'ın açıklamalarında şu ifadelere yer verildi: FED’in tahvil alımlarını azaltacağı yönündeki haberler ve olumlu gelen ABD verilerinin de etkisiyle Dolar’daki yükseliş her geçen gün devam ederken, yüksek kurun hangi sektöre ne şekilde yansıyacağı merak konusu. Bir yanda olumlu gelen ABD verileri ve büyüyen ABD ekonomisi, diğer yanda Merkez Bankası’nın müdahaleleri söz konusu. ABD tarafından açıklanan son GSYH verisinde de gördüğümüz gibi, ABD ekonomisinde işler yolunda gidiyor. Dolayısıyla hem Dolar/TL hem emtia fiyatları tırmanışını sürdürüyor. Diğer tarafta ise Suriye’deki sıcak gelişmeler ve olası müdahaleler piyasalardaki kırılganlığı artırıyor.

Reklam
Reklam

Kurdaki yükselişle vatandaşı zam korkusu sardı
Kurda yaşanan yükselişle birlikte vatandaşı zam korkusu sardı. Kurun yükselmesi ithalat yapılan sektörler üzerinde büyük baskı yaratıyor. Petrolü, doğalgazı yurtdışından alan Türkiye için dövizdeki her yükseliş hem devlet bütçesine hem de vatandaşın bütçesine yük olarak yansıyor. Öyle ki ilk zamlar gelmeye başladı bile. Yükselen Dolar ve petrol fiyatları akaryakıt fiyatlarını da etkiledi. Önümüzdeki günlerde Dolar kurunun 2 TL seviyelerinde bir süre daha tutunması, rafinerilerden çıkan işlenilen toplam petrolün ve ürünlerin yüzde 74’ünü ham petrol olarak ithal eden Türkiye için daha yüklü bir enerji faturası anlamına gelebilir. Dolar kurunun yılın geri kalanında 2 TL seviyelerinin üzerinde tutunması durumunda, sadece ham petrolün ithalatındaki artış 1,15 Milyar TL’yi bulabilir.

Dolar kurunun TL karşısında aşırı yükselmesi sonucu dolar kuru ile alınıp TL ile vatandaşa satılan doğalgaz fiyatında Eylül ayı içerisinde zam beklenmezken, Ekim ayında zam olarak yüzde 5 rakamı üzerinde duruluyor. Fakat Suriye müdahalesi bu rakamı daha da artırabilir. Türkiye, yılda 45-50 milyar metreküp dolayında doğalgaz tüketiyor. Yüzde 97 oranında ithal edilen doğalgaz başta kentlerin ısınması olmak üzere sanayi ve elektrik üretiminde yoğun olarak kullanılıyor ve payı yüzde 50'lere kadar ulaşıyor. Türkiye sanayi ve elektrik sektörü açısından son derece stratejik bir konumu bulunan doğalgaz, ham petrol ve dolar kurundaki hareketlerden doğrudan etkileniyor.

Reklam
Reklam

Dövizdeki artıştan çok fazla etkilenmeyecek sektörler arasında ise konut, tarım ve perakende sektörleri dikkat çekiyor.