Fransa Önleyici Tıp Derneği, Down Sendromu'nu teşhis etmek için yeni geliştirilen kan testlerinin, amniyosentezden çok daha etkili olduğu görüşünde.
Bu zamana kadar anne karnındaki bebeğin plasental dokusundan amniyotik sıvı alınarak Down Sendromu'na sahip olup olmadığı tespit edilmeye çalışılıyordu.
Sabah'ın haberine göre şimdi ise İnvaziv Olmayan Prenatal Tanı (NIPD) isimli test sayesinde bu işleme gerek kalmadan kan testinde bebeğin DNA analizinin yapıldığı ve yüzde 99 doğrulukla sonuca ulaşıldığı belirtiliyor.
Fransa Önleyici Tıp Derneği, 400-600 euro tutarındaki testlerin eski yöntemlerin yerini almasını istiyor. ABD, Almanya ve İsviçre'de de kullanılmaya başlayan yöntemin giderek yaygınlaşması bekleniyor.
DOWN SENDROMU NEDİR?
Down sendromu, vücut hücresinde fazladan bir (+1) kromozom bulunması sebebiyle olan genetik bir durumdur. Down sendromu kesinlikle bir hastalık değildir.. Hamilelikte tesadüfen meydana gelir.
Down sendromlu herkes, farklı derecelerde öğrenme güçlüğüne sahiptir. Bazı fiziksel özellikler down sendromlular arasında yaygındır ve onlar bazı tıbbi problemlere yatkın olabilirler.
DOWN SENDROMU NEDEN OLUR?
Fazladan bir 21. kromozomun olmasının nedenleri henüz bilinmiyor. Bir kişinin 24 kromozomlu yumurta veya sperm yapmasının yüksek veya düşük olması ile ilgili bir tahmin yolu yoktur. İlerlemiş anne yaşı ile doğrudan bir bağlantısı olduğunun nedenleri henüz bilinmiyor.