DPT'den AB'ye uyum çalışması

ANKARA (İHA) - Türkiye'yi AB tam üyeliğine hazırlayacak olan ve 2007-2013 yıllarını kapsayacak yeni Ulusal Kalkınma Planı çalışmaları başladı.

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) koordinasyonunda başlatılan çalışmalarda, 6 yıllık dönemde Türkiye'nin AB'ye ekonomik ve sosyal uyum çerçevesinde gerçekleştirmeyi planlandığı hedefler, sektörel bazda ve ayrıntılı olarak incelenecek. AB Komisyonu'nun 2007-2013 yıllarını kapsayacak olan Ulusal Kalkınma Planı çalışmaları çerçevesinde, Türkiye'nin öncelikle Sektörel Stratejisi ve 6 Yıllık Ulusal Kalkınma Planları'nı hazırlamasını istediği belirtiliyor. 2004-2006 dönemini kapsayan Ön Ulusal Kalkınma Planı'nın hazırlandığını ve bu çerçevede bazı bölgesel kalkınma programlarının başlatıldığını hatırlatan yetkililer, bu kalkınma planının 2 önemli özelliği bulunduğunu, bunların birisinin "katılım" diğerinin de "finansman" olduğunu ifade etti. Verilen bilgiye göre, 6 Yıllık Yeni Kalkınma Planı, Türkiye'de hemen hemen her kesimin görüşlerinin yer alacağı, T.C tarihinin en kapsamlı demokratik katılımıyla gerçekleştirilecek bir plan niteliğinde olacak. Bu plan sürecinde, daha önce dahil edilmemiş tüm sivil toplum kuruluşları, planın hazırlanması döneminde, aktif olarak çalışma sürecine dahil edilecekler. Diğer bir özelliği ise gerçek öncekilerin tespit edilerek, bunların finansman boyutlarının net olarak belirtileceği bir plan olacak.

Reklam
Reklam

Yeni plan çerçevesinde, proje havuzları oluşturularak, bunlarından projelere finansman sağlanacak. 6 Yıllık Ulusal Kalkınma Planı'nın yasal anlamdaki çalışmalarının ise, bu yılın 2. yarısında başlatılarak, gelecek yılın ortasında bitirilmesi planlanıyor.

Yaklaşık 1 yıldan fazla sürmesi beklenen yeni Ulusal Kalkınma Planı, AB Komisyonu yetkilileriyle tam bir uyum içerisinde yürütülecek. AB Komisyonu'nun yeni 6 Yıllık Planın hazırlıklarına büyük önem verdiği, bu planın Türkiye'nin AB yolundaki yol haritası olması nedeniyle geniş kapsamlı hazırlanmasını istedikleri belirtiliyor. Ulusal bir plan niteliğinde olması nedeniyle, 6 Yıllık Plan'ın AB tarafından onayı gerekmiyor, ancak bu planın AB'nin orta ve uzun vadeli hedefleriyle yürütülmesi için AB Komisyonu'nun de eşgüdümü aranıyor.