Dr. Akar: GDO’lu Ürünlerde Dini Hüküm Galip Zanna Göre Veriliyor

Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Dr. Muhlis Akar, genetiği değiştirilmiş organizmalı (GDO) ürünlerin insan sağlığına...

Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Dr. Muhlis Akar, genetiği değiştirilmiş organizmalı (GDO) ürünlerin insan sağlığına zararı veya faydası konusunda galip zanna göre dini hükmün verilebildiğini söyledi.

Akar, Denizli'de, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından 'Helal gıdanın yeri ve önemi' konulu panelde GDO ürünlerle ilgili yaptığı konuşmayla ilgili çıkan haberlerde yanlış anlaşılmalar olabileceğini belirterek açıklama gönderdi. Akar, Yüce Allah bir takım hususları helal, bir kısmını ise haram kılarken, kullarına olan sonsuz rahmetinin eserini göstermiş, onlara bir şekilde zararı olacak şeyleri haram, yararı olacak şeyleri ise helal kıldığını belirtti.

Reklam
Reklam

Yüce Allah’ın başlangıçta ve sonuçta tamamen zararlı olanları haram kıldığı gibi, zararı faydasından çok olanları da haram kıldığını ifade eden Akar, “GDO’lu gıdaları da buna göre değerlendirebiliriz. Zira; insan hayatının tehlikeye atılmaması, canın, malın, aklın, neslin korunması ve zararın giderilmesi İslam’ın temel ilkeleri arasında yer almaktadır. Bu konuda alanın güvenilir uzmanlarının görüşü doğrultusunda maslahata göre hüküm vermek gerekir. Bu ürünlerle ilgili fayda ve zararın tespitinde şimdiki ve halihazırdaki durumu kadar kısa, orta ve uzun vadede ortaya çıkaracakları sonuçları da dikkate almak gerekir. Ancak bu konuda meydana gelecek fayda ve zararın galip zan oluşturacak ölçüde gerçekleşme ihtimalinin bulunması gerekir.” dedi.

İçeriğinde domuz geni veya maddesi bulunan GDO’lu ürünlerin üretim ve tüketiminin caiz olmadığını vurgulayan Akar, “Bununla birlikte sadece domuz geni ya da dinen haram olan maddelerin bulunmaması da bu tür ürünlerin helal olması için yeterli olmaz. Aynı zamanda bu ürünlerin zararlı olmaması da gerekir. Bu nedenle GDO’lu ürünlerin insan sağlığına zararlı olduğu yönünde galip zan oluşmuşsa, duruma göre tahrimen mekruh, haram veya yasak; aksine yararlı olduğu yönünde galip zan oluşmuşsa helal ve merğub olduğuna hükmedebiliriz.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: