Dr. Aytekin Kemik: “sahur Ve İftarlarda Bolca Sıvı Alımı Yapalım”

Mersin İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, "Sıcaklarda doğru ve sağlıklı beslenme ayrı bir...

Mersin İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, "Sıcaklarda doğru ve sağlıklı beslenme ayrı bir önem kazanmaktadır. Özellikle su alımı çok önemli. Sahur ve iftarda bolca sıvı alımı yapalım. Günlük su içme miktarlarını 2-2,5 litrenin altına indirmeyelim" dedi.

Ramazan ayında beslenmeyle ilgili yazılı açıklama yapan Dr. Aytekin Kemik, özellikle suyun önemine dikkat çekti. Yeterli ve dengeli beslenmenin Ramazan ayında da sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az üç öğünü tamamlamak gerektiğini vurgulayan Dr. Kemik, "Hele sahur öğününü hiç atlamamak gerekir. Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce yemek yemenin zararlı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 17 saat olan açlığı, ortalama 20-21 saate çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır. Bu durumun aksine eğer sahur öğünü ağır yemeklerden oluşursa, gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır. Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalı ve bu öğünde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve kuru baklagil yemeklerinden oluşan bir öğün tercih edilmelidir" dedi.

Reklam
Reklam

İftarlarda sofraların çeşitli ve bol olduğuna dikkat çeken Kemik, "İftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 2-3 kat fazlası bulunabilmektedir. Kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Bu yüzden iftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur. Enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler tercih edilmelidir" ifadelerini kullandı.

Günde 2-2,5 litre su içilmesi gerektiğini kaydeden Kemik, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Suyun dışında yine sıvı ihtiyacını karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları da içilmeli. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilmelidir. Ramazan ayında yemeklerin pişirilme yöntemleri de çok önemlidir. Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır. Bu günlerde böbrek, şeker, kalp hastalığı gibi uzun süreli hastalığı olanlar, düzenli ilaç almaları gereken vatandaşlarımız mutlaka oruç tutup tutmayacaklarına doktorlarının tavsiyeleri ile karar vermeliler. Oruç tutan vatandaşlarımızın bu hususlara dikkat ederek daha sağlıklı bir Ramazan geçireceğini umuyor, tüm Müslümanların ibadetlerinin kabul olması dileğiyle sağlıklı Ramazanlar diliyorum."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz