Dr. Baki, bayanları meme ve servikal kanser riskine karşı uyardı

Trabzon Umut ve Savaşım Derneği Başkanı Dr. Nimet Baki, kanser de erken teşhisin önemine dikkat...

Trabzon Umut ve Savaşım Derneği Başkanı Dr. Nimet Baki, kanser de erken teşhisin önemine dikkat çekerek, özellikle bayanları meme ve servikal kanser riskine karşı kontrol çağrısı yaptı.

Dr. Baki, Dünya Kanser Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Türkiye’de 2012 yılının 'Kadın Kanserleri Yılı' olarak kabul edildiğini kaydetti. Meme kanserinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden olduğuna dikkat çeken Baki, “Ülkemizde yılda en az 20 bin kişiye meme kanseri teşhisi konmaktadır. Ne yazık ki bu olguların da büyük bir bölümü geç evrelerde teşhis edilmektedir.” dedi.

Reklam
Reklam

Kadınlarda meme kanseri taramaları için ulusal standartlar oluşturulduğuna değinen Baki, şöyle devam etti: “Ülkemizde ve Trabzon'da tarama programları devam etmekte olup 50–69 yaş grubu kadınların 2 yılda bir mamografi çektirmesi ve bir kadın doğum uzmanınca muayene edilmesi önerilmektedir. Yine servikal kanserler tüm dünyada halen önde gelen ölüm nedenlerindendir. Gelişmekte olan ülkelerde kadınlarda ölüme yol açan kanserler içinde en önde gelmektedir. Ülkemizde de en sık görülen ilk on kanser arasında olup, yılda bin 300-bin 500 arası yeni vaka teşhis edildiği düşünülmektedir. Bununla beraber mevcut sosyokültürel değişiklikler ile servikal kanser yükünün her geçen gün artacağı ve ülkemiz için gelecek yıllarda çok daha büyük bir tehdit oluşturacağı düşünülmektedir. Meme kanserlerinde olduğu gibi serviks kanserleri için de ulusal tarama standartları oluşturulmuştur. Bu nedenle 30–40 yaş aralığındaki tüm kadınların en az bir kez pap-smear aldırmaları gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Dernek olarak Trabzon’da 'Rahim Ağzı Kanseri Taraması Projesi' ile risk altındaki 3 bin kadında smer taraması gerçekleştirdiklerini kaydeden Dr. Baki, 73 kadında anormal patoloji saptandığını, erken teşhis ve tedaviyle de sağlıklarına kavuşturulduklarını anlattı.

Dr. Nimet Baki, seyyar tarama aracı ile kırsalda yaşayan kadınlara yönelik başlattıkları meme kanser taramasında da 2 bin 400 kadından 4’ünde kanser, 200 kadında da ileri takip gerektiren erken lezyonlar saptandığına dikkat çekti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz