Dr. Çekem: Panik bozukluk bir hastalıktır ve tedavisi vardır

Gaziantep Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Bülent Çekem, panik bozukluğun, günümüzde en çok...

Gaziantep Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Bülent Çekem, panik bozukluğun, günümüzde en çok görülen psikiyatrik hastalıklardan biri olduğunu belirterek, “Panik bozukluk bir hastalıktır ve tedavisi de vardır.” dedi.
Özel Sani Konukoğlu Hastanesi’nde, halka açık konferanslar kapsamında, “Panik Bozukluk” konusunu anlatan Dr. Çekem, her 100 kişiden Türkiye’de 4’ünün, ABD’de de ise 25’inin panik bozukluk problemi yaşadığını söyledi.
“Sık görülmesi ve tedaviye rağmen tekrarlama ihtimalinin olması hastalığı önemli kılmaktadır.” diyen Dr. Çekem, şöyle devam etti: “Panik bozukluk tekrarlayan panik ataklarından oluşur, çok şiddetli ve sarsıcı olabilir. Sanki kalbiniz yerinden fırlayacakmış gibi şiddetli kalp atımları, buna eşlik eden beyinde uğultu ve basınç hissi, tansiyon yükselmesi gibi şiddetli belirtilerle kendini gösterebilir. Beraberinde ölüm korkusu veya kontrolünü yitirebileceği düşüncesiyle birlikte nöbet gittikçe şiddetlenir."
Panik bozukluk hastalarının bayılma hissiyle birlikte acil olarak yardım alma çabası içine girebileceğine işaret eden Çekem, "Fiziksel belirtilerin yorumu kalp krizi, tansiyon yükselmesi, beyin kanaması, felç geçiriyor olma ya da kontrolünü kaybetme olabilir. Ancak gerçekte bunların hiçbiri olmuyordur. Bu nöbetler ataklar halinde gelmeye devam ettikçe hastalarda tekrar nöbet olacağı kaygısı oluşmaya başlar. Buna bağlı olarak belirli ortam ve durumlardan kaçmalar olabilir.”
Bu hastalarda spor yapmak, kapalı ortamlarda bulunamamak, kalabalık ortamlara girememek, asansör ve toplu taşıma aracı gibi kapalı mekanlarda kalamama, uzun seyahatlere çıkamama gibi sorunların oluşabileceğini anlatan Dr. Çekem, “Bununla birlikte hasta tehlike anında kendisine yardımcı olabilmesi için yanında birilerinin olmasını ister ve yalnız kalamamaya başlar.” diye konuştu.
Hastaların uzun bir süre şikayetlerinden dolayı acil servislerde ya da kardiyoloji gibi dahili diğer branşlarda çözüm aradığını, ancak oradaki hekimlerin yönlendirmesiyle psikiyatristlere başvurduğuna dikkati çeken Dr. Çekem, bu hastaların ilk olarak psikiyatristlere başvurmalarının çok nadir olduğunu bildirdi.
Panik bozukluğunu tanımanın, kabullenmenin ve tedaviye başlamanın ilk ve en önemli adım olduğunu ve bunun sadece psikiyatristler tarafından tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu vurgulayan Dr. Çekem, sözlerini şöyle tamamladı: “Hastalığın nüksedebileceği unutulmamalı ve mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır. Panik bozukluğu iyi tanımak, tedaviden kaçınmamak hastanın da katılımıyla birlikte 4 – 6 ay içinde hastalığın tamamen iyileşme oranını yüzde 95’lere ulaştırır. Akupunktur ve hipnoz gibi yöntemlerin tedaviye hiç etkisi olmaz.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz