Dr. Çeldir: Sert koltuklarda uzun süre oturmak kıl dönmesi yapabilir

Denizli Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Ali Çeldir, sert koltuklarda uzun süre oturanlarda kıl...

Denizli Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Ali Çeldir, sert koltuklarda uzun süre oturanlarda kıl dönmesi (plonidal sinüs) hastalığının daha çok görüldüğünü söyledi. Sinsi gelişen bir hastalık olduğunu belirterek, utangaçlığa bağlı olarak tedaviden kaçıldığını vurguladı. Çeldir, özellikle sert büro koltuklarında, bilgisayar veya televizyon başında, otobüs yolculuklarında uzun süre oturmalarda kıl dönmesi görüldüğüne dikkat çekti.

En çok 15 ile 25 yaş arasındaki kişilerde görüldüğünü vurgulayan Uzm. Dr. Çeldir, “Kılların, özellikle kaba etlerin arasındaki oluk içine, sürtünme veya kaykılarak oturma sonucu açılan küçük deliklerden içeriye girmesi, deri altında enfeksiyon, apse, akıntı, kaşıntı ve pis kokulu ıslaklıklara, çamaşırın kirlenmesine sebep olan kronik bir enfeksiyon hastalığıdır. Bir kısmı doğuştan olup büyük bir kısmı sonradan gelişir. Son yıllarda görülme sıklığı artan bu rahatsızlık, kişilerin yaşam kalitesini bozmakta ve tedaviye rağmen tekrar görülme ihtimali yüksek olduğu için hastaların korkulu rüyası haline gelmektedir.” dedi.

Reklam
Reklam

Bu hastalığın çok erkeklerde görüldüğünü belirten Ali Çeldir, kuyruk sokumundaki kıl dönmesinin genellikle enfeksiyon oluşuncaya kadar kendini belli etmediğini söyledi: “Kıl dönmesi, apsenin acil tedavi gerektiren bir durumudur. Hasta ağrılıdır, oturmakta ve yürümekte güçlük çeker. Apse çok büyük değilse lokal anestezi yapılır. Kadınlarda, özellikle kasık ve perine bölgesinde ufak apseler şeklinde kıl dönmesi görülebilir. Göbek bölgelerinde görülenlerse kendini genellikle akıntı ve pis kokuyla belli eder. Bu bölgedeki iltihabın ve sinüslerin, çok ilerlemeden tedavi edilmesi gerekmektedir.”

Uzm. Dr. Çeldir, kıl dönmesi ameliyatından sonra uyulması gerekenler hakkında şunları kaydetti: “O bölgenin temizliği çok önemlidir. Ayrıca kıllar da temizlenmelidir, çünkü oraya düşen kıllar, yeni bir delik bulup tekrar hastalığı oluşturabilir. Operasyondan sonra asla kaykılarak oturmamak gerekir. Özellikle uzun süre televizyon, bilgisayar başında ve araba kullanımlarında oturma pozisyonlarına dikkat edilmelidir. Operasyon geçiren kişinin, çok terliyorsa o bölgeyi sık sık silmesi gerekir. Banyo esnasında o bölgenin özellikle temizlenmesi gerekir. Böylelikle kıl dönmesinin önüne geçebilirsiniz.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz