Dr. Güngör'den "çocuk gelişimi" açıklaması

KOCAELİ (İHA) - Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde bulunan Anadolu Sağlık Merkezi'nin (ASM) Çocuk Hastalıkları ve Pediatrik Endokrinoloji Uzmanı Dr. Neslihan Güngör, çocuk gelişiminin her yaşta takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Dr. Neslihan Güngör, yaptığı açıklamada, çocuk gelişiminin her yaşta takip edilmesi gerektiğini belirterek, ebeveynlere çocuklarının belli yaşlarda sergileyecekleri davranışlar hakkında, çok yararlı olacak bilgiler verdi. Çocukların her yaşta farklı davranışlar sergileyeceklerini ve yeni yeni şeyler öğreneceklerini belirten Dr. Güngör, "Henüz 2 haftalık olan bebekler de, bu dönemde emme, yakalama ve arama gibi yeni doğan dönemine ait normal refleksler izlenir. Zaman zaman bakışınızı yakalayıp, size bakabilir. Bu durumda ona bakıp, mutlaka gülümseyerek ve başınızı sallayarak cevap vermeye çalışın. 1 aylık bebekler ise, başını tutabilir ve karın üstü yattığında başını sağa ve sola çevirebilir. 'Agu', ıkınma ve kumru sesi ile mırıldanma gibi sesler çıkarmayı dener. Kısa süreli izleyebilir ve yakındaki şeylere dikkatle bakabilir. Sizi tanıdığını belli edebilir. Sesinizi duyunca sakinleşebilir. 6 aylık bebekler, destekle oturabilir. Aynada arkasında sizi görürse, arkasına bakıp sizi arayabilir. Bir eliyle kavradığı cismi diğer eline geçirebilir ve iki saplı bir bardaktan yardımla su içebilir. Sesli güler ve çığlıklar atar" diye konuştu.

Reklam
Reklam

1 yaşındaki bebeklerin kendi başlarına ilk adımlarını atmaya başladıklarını ifade eden Dr. Güngör, "Bu yaştaki bebekler, 'mama' ve 'baba' dışında birkaç kelime daha bilebilir. Uyduruk bir dille konuşabilir. Oyuncağını size verir ve geri alır. 2 yaşındaki çocuklar ise tek başına merdiven iner ve çıkar. Tuvalet ihtiyacında daha bağımsızdırlar. Cinsiyetini belli eder. Her şeyi 'benim' diye sahiplenirler. 3-5 kelimeli cümleler kurarlar. 3 yaşındaki çocuklar, kendi kendine yardımsız yemek yiyebilirler. Kendileri soyunabilir ancak giyinmek için mutlaka yardıma ihtiyaçları vardır. Telefona cevap verebilirler. 4 yaşındaki çocuklar ise, kendi kendilerine tuvalet ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Kendi soyunup giyinebilir ve fermuarını bile kendi çekebilir. Bildiği nesnelerin resimlerini çizer. Farklı cinsiyet rollerini bilir. Yaklaşık 10'a kadar sayabilir ve bazı şekilleri tanır. Bazı zaman kavramlarını anlamaya başlar. 5 yaşındaki çocuk, gözlem altında olmak şartıyla kendi başına banyo yapabilir. Yemek yiyebilir. Giyinir ve tuvalete gidebilir. Duygularını kelimelerle ifade etmeye başlar. Harf ve kelime farkını anlamaya başlar. Temel renkleri bilir. Sağ ve sol kavramını anlar. Çocuğunuz 6 yaşında ise, mum boyayla iyi boyar ancak yazı yazma ve kesme işlerinde zorlanabilir. Eleştirilmekten hiç hoşlanmaz. Yaklaşık 100'e kadar sayabilir" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Dr. Güngör, açıklamasını, "8 yaşındaki çocuğun ise yazı yazması ve çizgi yapması, yeteneğinin artmasıyla hızla ilerler. Arkadaşları arasında gruplaşmalar başlar. Karşı cinse karşı ise biraz hırçınlardır" diye bitirdi.