Dr. İsmail Taş: Dünyamızı büyük bir susuzluk tehlikesi bekliyor

Harran Üniversitesi Tarımsal Yapılar ve Sulama, Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. İsmail Taş, tabiatta yerine muadili...

Harran Üniversitesi Tarımsal Yapılar ve Sulama, Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. İsmail Taş, tabiatta yerine muadili konulamayan en etken besin maddesinin su olduğunu belirtti. Dr. Taş, 1 kilogram et elde edebilmek için 16 bin litre, 1 kilogram peynir için de 5 bin litre su gerektiğini belirtti.
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından Siirt Gençlik Merkezi'nde 'Suyun Verimli ve Etkin Kullanımı' konulu bir seminer düzenlendi.
Seminerde konuşan Harran Üniversitesi'nden Dr. İsmail Taş, dünyayı büyük bir susuzluk tehlikesinin beklediğini vurguladı.
Suyun en temel besin maddesi olmasının yanı sıra kul hakkını da gündeme getirdiğini kaydeden Dr. Taş, Tabiatın dengesi suyun üzerinde kurulu olduğu için suyu kullanırken her zaman düşünerek, bilerek, bilinçli bir şekilde kullanmak gerekiyor. Biz insanoğlu suyu tüketmiyoruz, kullanıyoruz. Kullanırken de lütfen bu emaneti dikkate alarak kullanalım. Gelecekteki torunlarımızdan ödünç aldığımız bu günümüzü güvenle geleceğe taşımak için dikkatli davranmak zorundayız." dedi.
Dünyayı büyük bir susuzluk tehlikesinin beklediğinin altını çizen Taş, şöyle devam etti: Muadili olmayan, tabiatta yerine konulamayan en temel madde sudur. Özellikle su kaynağı açısından sıkıntı çeken ülkeleri örnek verebiliriz. Ortadoğu ülkeleri, Afrika ülkeleri ile dünyanın birçok ülkesi, Avustralya’nın iç kesimleri ve Meksika’yı örnek verebiliriz. Petrolün muadilini bulduk ama suyun muadilini bulamadık. Bu nedenle bu ülkeler su sıkıntısı çekiyor."
Dünyanın dörtte üçünün sularla kaplı olmasına rağmen insanların günde 10 litrenin altında su ile yaşamlarını sürdürmek zorunda olduklarını kaydeden Dr. Taş, "İnsanlık henüz susuzluğa karşı bir alternatif bir çözüm bulamamıştır. Elimizdeki tek etken suyu bilinçli kullanmak, tasarruflu kullanmaktır. Kullanırken de dikkatli kullanarak atık su ile temiz suyu birbirine karıştırmamak ve atık suyu tekrar geri kazanmaktır. Hayatımızın devam ettirilebilmesi için bunun yapılması şarttır." ifadelerini kullandı.
İnsanlığın yakıtsız kalmadan susuz kalacağına dikkat çeken Taş, "20. yüzyılda insanların nüfusu üç kat artmasına karşılık su tüketimi 6 kat arttı. Bu gün her beş insandan biri güvenli ve yeterli su kaynaklarından yoksundur. Birleşmiş Milletler verilerine göre her 15 saniyede bir çocuk susuzluğun yol açtığı hastalıklardan dolayı ölmektedir. 1 kilogram et elde edebilmek için 16 bin, 1 kilogram buğday için bin 1350, 1 kilogram pirinç için 3 bin, 1 kilogram peynir için de 5 bin litre su gerektiğini unutmadan yaşamımızı sürdürmek zorundayız. Aksi halde insanlığın karşı karşıya olduğu susuzluk tehlikesi büyüyerek devam edecektir.” şeklinde konuştu.
Seminere GAP Bölge Kalkınma İdaresi Bölge Müdür Vekili Reha Köksal ve Proje Koordinatörü Nedret Özel de katıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz