Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, sigaradan uzak durmanın kanserden korunmanın birinci kuralı olduğunu ifade ederek, "Sigara akciğer, ağız, gırtlak, yemek borusu, karaciğer, pankreas, mide, böbrek, idrar kesesi kanserine yol açmaktadır. İçinde 100'e yakın kansere yol açan madde içiren sigaradan uzak durmak kanserden koruyucu önlemlerin başında yer almaktadır" dedi.
1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla yazılı açıklama yapan Dr. Aytekin Kemik, kanserin dünyada ve Türkiye'de en sık görülen ölüm nedenleri arasında kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını kaydetti. Türkiye’de her yıl 175 bin yeni kanser teşhisi konulduğunu belirten Kemik, yüzlerce insanın çeşitli kanser türleri nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Kanserin yüzde 30 veya 40 oranında önlenebildiğini vurgulayan Kemik, "Kanserden ölümlerin yüzde 30’undan, akciğer kanseri vakalarının yüzde 87’sinden sigara sorumludur. Ayrıca sigara, ağız, gırtlak, yemek borusu, karaciğer, pankreas, mide, böbrek, idrar kesesi kanserine de yol açmaktadır. İçinde 100’e yakın kansere yol açan madde içeren sigaradan uzak durmak kanserden koruyucu önlemlerin başında yer almaktadır. Sigara, sağlığa zararı kesin olarak bilinen para ile satın alınan tek ticari üründür" ifadelerini kullandı.
Kansere yol açan diğer sebeplerini de sıralayan Kemik, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Alkol ağız, boğaz, gırtlak, yemek borusu, karaciğer, kalın bağırsak, pankreas ve meme kanserinin bilinen sebeplerindendir. Özellikle sigara ile beraber alkol almak kanser riskini oldukça artırmaktadır. Güneş ışığına yani ultraviyole ışınlarına uzun süre maruz kalmak deri kanserine yol açmaktadır. Uzun süre solaryuma girmek de kanser riskini artırmaktadır. Yaz aylarında 11.00-16.00 saatleri arasında doğrudan güneş ışığından uzak kalınmalı ve koruyucu kremler kullanılmalıdır. Dünyada tüm kanserlerin 1/5’i kronik enfeksiyonlara bağlıdır. Kanser riskini artıran gıdalardan uzak durmak, kısa zamanda yüksek ateşte pişirme gibi yöntemlerden kaçınmak önemlidir. Kanserle savaşan besin ögeleri içeren gıdalar tüketilmeli, günde en az 2-2.5 litre su içilmelidir. Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünlerinden uzak durulmalıdır. Unutulmamalı,Türk toplumu günde 18 gram tuz tüketmektedir. Günde 6 gramdan fazla tuz tüketmemek gerekir. Her gün düzenli olarak en az 30 dakika egzersiz yapanlarda, meme, kalın bağırsak, rahim ve prostat kanseri daha az görülmektedir. Aşırı kilolar başta meme kanseri olmak üzere, kalın bağırsak, rahim, yemek borusu, böbrek, pankreas, prostat ve yumurtalık kanseri ile çok yakın ilişkilidir. Stres, dolaylı olarak kanseri tetikleyebilmektedir."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz