Dr. Kurt: Çocukların karne heyecanına aileleri de ortak olmalı

Yozgat Devlet Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Veli Kurt, okullar yarıyıl tatiline girerken...

Yozgat Devlet Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Veli Kurt, okullar yarıyıl tatiline girerken çocuklarda yaşanan karne heyecanına ailelerin de ortak olması gerektiğini söyledi.

Dr. Kurt, yaptığı açıklamada sömestr tatili öncesi aileleri çocuklarına nasıl yaklaşmaları konusunda uyardı. Sömestr tatili yaklaşırken birçok anne ve babada çocuklarının karnesinin nasıl olacağına dair bazen tatlı, bazen de tedirgin bir bekleyiş olduğunu belirten Dr. Kurt, "İyi yada kötü karne, sonucu ne olursa olsun çocukların karne heyecanı olabildiğince aileleri tarafından paylaşılmalıdır. Yetenek, ilgi ve beceri bakımından her çocuğun kendine özgü özellikleri olduğu unutulmamalı. Bu nedenle çocuğun bir dönem boyunca sergilediği performansı başka çocuklarla asla kıyaslanmamalıdır." dedi.

Reklam
Reklam

'ÇOCUKLARI BAŞKALARI İLE KIYASLAMAYIN'

Çocukları başkaları ile kıyaslamanın özgüveni ve benlik algısını olumsuz etkilediğini ifade eden Dr. Kurt, "Bu şekil bir kıyaslama içine girildiği takdirde çocuk sevilmediği hissine kapılabilir. Çocuğun karnesine bakarak kişiliği ile ilgili geleceğe dair olumsuz çıkarımlarda bulunulmaması gerekir. Çocukları ikinci döneme motive etmek için kaygı ve tehdit yöntemleri uygulanmamalı. Çocuğunuza her şeye rağmen koşulsuz sevdiğinizi ve ona güvendiğinizi hissettirmelisiniz. İyi karnesi olan çocukların bunun bir ara karne olduğu düzenli çalışmayı bırakmaması gerektiği uygun bir dille anlatılmalıdır. Karne sonucu kötü olan çocukların ise motivasyonu kırılmadan kırık notlarını düzeltmesi için ikinci bir şansının olduğu anlatılmalıdır. Çocukların düşük not alma nedenleri birlikte tartışılıp çözüm üretilmeli, karar alma süreçlerine çocuğu da dahil ederek sorumluluk bilincinin gelişmesine katkı sağlanmalıdır." diye konuştu.

'İLKÖĞRETİM 1. SINIF ÖĞRENCİNİN KARNE SEVİNCİ OKULDA PAYLAŞILMALIDIR'

Reklam
Reklam

İlköğretim okulu 1.sınıf öğrencilerinin ilk karne heyecanının okulda paylaşılmasının çocuk üzerinde çok olumlu katkılar sağlayacağına vurgu yapan Dr. Kurt, "Bu çocukların kendilerine güvenini ve önemsendiği düşüncesinin pekişmesine yardımcı olur. Çocukların karne sonuçlarıyla ilgili olarak önceden aşırı beklentiye sokulması veya tehdit edilmesi çocuğun yalan söylemesine, karnesini saklama gibi yanlış davranışlarda bulunmasına neden olabilir. Bu nedenle aileler yersiz söz ve tehditlerden kaçınmalıdır. Tatilde dinlenmek ve küçük hediyelerle sevinmek her çocuğun hakkı, çocuklara verilecek karne hediyesi öncelikle sözel ödül olmalı. Maddi ödülün değerinden çok sembolik anlamı önemlidir. Çocuklara çok büyük hediyelerin sözü verilmemeli. Alınacak hediyelerin her ailenin bütçesine uygun ve çocuğun gelişim dönemine uygun olmalıdır. Çocuğa söz verilip alınmayacak hediye çocuğun güvenini sarsabilir." şeklinde konuştu.

'TATİLDE ÇOCUKLAR DİNLENDİRİLMELİDİR'

Karne sonucu ne olursa olsun uzun, yorucu maratonda mola vermiş çocukların dinlendirilmesi gerektiğini kaydeden Dr. Kurt, "Sömestr tatilinin bir dinlenme dönemi olduğu unutulmamalıdır. Aileler bunun farkında olarak tatili çocukları ile planlamalıdır. Tatil süresinin çok uzun olmaması nedeniyle okul düzeninden çok uzaklaşmadan, yatma saati, sabah kalkma saatlerinin biraz esnetilmesinde fayda vardır. Aileler çocukların ders çalışması konusunda çok ısrarcı olmadan öğretmenlerinin vermiş olduğu tatil programını sıkmadan güne yayarak uygulanması hususunda yardımcı olmalıdır. Ara dönem, ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte vakit geçirmeleri için çok iyi bir fırsattır. Bu zaman diliminde mümkün olduğu kadar çok anne ve babalar çocukları birlikte zaman geçirmeli. Aynı zamanda tatilde anne babanın çocukla beraber geçirmesi de aile içi ilişkilerde yapıcı etkiye sahip olmaktadır. Beraber geçirilen ortak zaman çocukta da önemliyim duygusunu artırır." değerlendirmesinde bulundu.

Reklam
Reklam

'AİLENİN TÜM BİREYLERİ ORTAK ZAMAN GEÇİRMELİDİR'

Yarıyıl tatil döneminde aile üyelerinin ortak zaman geçirmelerinin aile ilişkileri ve çocuk açısından önemli olduğunun altını çizen Dr. Kurt sözlerini şöyle tamamladı: "Bu 15 günlük tatil döneminde ailenin tüm üyelerinin ortak zaman geçirmesi çok önemlidir. Özellikle hava şartlarının soğuk olması nedeniyle tüm gününü evde geçirmek zorunda kalabilecek çocukların uzun süre bilgisayar başında kalmaması mümkünse yaşıtlarıyla oyunlar oynaması sağlanmalı. Maddi imkanları olan ailelerin kısa süreli bir tatil planı yapması, olmayanların ise çocuklarını sinema ve tiyatroya götürmesinde fayda vardır. Kısacası sömestr tatili, zayıf dersleri düzeltmek, uzun süre ders çalışma programlarının uygulandığı, ev de anneye, iş yerinde babaya yardımcı olmak, kursa, özel derse gitmek gibi, çocukların tercih etmediği sıkıcı bir tatil değil, ayarını kaçırmadan eğlenme, dinlenme ve yorucu maratona hazırlığın yapıldığı dönem olarak görülmeli ve ona göre planlar yapılmalıdır.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz