Dr. Ömer Coşkun: "bitki İlaç Değildir"

Dr. Ömer Coşkun, bitkileri insanların ilaç olarak değerlendirdiğini ancak bitkinin kimyevi bileşenlerle ilaç niteliği taşıyabileceğini...

Dr. Ömer Coşkun, bitkileri insanların ilaç olarak değerlendirdiğini ancak bitkinin kimyevi bileşenlerle ilaç niteliği taşıyabileceğini söyledi.

Dr. Coşkun, bitkilerle tedavinin inanç işi olduğunu ifade ederek, “Bir kere insanlar inanacak bitkiye. Bitki ne demek; bitki gıda demek, bitki besin demektir. Bitki ilaç değil, dolayısıyla yan etki yapmaz. Bitkiyi insanlar ilaç olarak değerlendiriyor, fakat bitki kimyevi bileşenlerle ilaç niteliği taşıyabilir. Tabi etki yapma konusunda metabolizmaya göre değişkenlik gösteren durumlar vardır ama yüzdelik olarak oranlarsak eğer yüzde 97 etki görmezsiniz” dedi.

Reklam
Reklam

Bitkileri insanların ilaç olarak değerlendirdiğini ancak bitkinin kimyevi bileşenlerle ilaç niteliği taşıyabileceğini aktaran Dr. Coşkun, zehirli bitkilerin de olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Bitkinin zehirli olanları, tehlikeli olanları elbette ki var. Bu yüzden bu bitkiyi bilmeyenler biliyormuş gibi bitkilerle uğraşmasın. Örneğin yüksük otu. Yüksük otu bitkisi kalp kasını güçlendirir. Bugün digoksin adıyla bütün hastanelerin kardiyolojinin baş ilacının hammaddesidir. Bu bitkinin etkisi çok güçlüdür. Kesinlikle tehlikeli bir bitki olarak sınıflandırabiliriz. Bu bitkinin etkisi çok güçlüdür. Bitkinin dozunu ayarlamak çok zor bir iştir. Sağlık sektörünün en önemli kuralı önce zarar vermemektir. Benim mantalitem budur.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz