Dr. Özeren: Kadınlar Meme Kanseri Taramasından Çekiniyor

Mehmet TÜRK- Bayram BULUT/DİYARBAKIR, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy'un eşi Hülya Aksoy'un başlattığı etkinlik kapsamında Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi'nde, kadınlara yönelik

Mehmet TÜRK- Bayram BULUT/DİYARBAKIR, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy'un eşi Hülya Aksoy'un başlattığı etkinlik kapsamında Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi'nde, kadınlara yönelik meme kanseri tarama, önleme ve bilgilendirme çalışması başlatıldı. Hastane girişinde KETEM tarafından gelen hekim ve hemşireler, kadınlara meme kanseri hakkında sözlü ve broşürlü bilgilendirme yaparak, meme kanseri taraması muyanesinin ücretsiz olduğu konusunda bilgi verdi. Her yaş grubundan katılımın olduğu bilgilendirme standına gelen kadınlara, meme kanseri hakkında detaylı bilgi verildi.
15-69 YAŞ ARASI 505 BİN KADIN
Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Şenol Gedik, Vali Hüseyin Aksoy'un eşi Hülya Aksoy'un öncülüğünde halk sağlığı ve kamu kurumu olarak bir proje başlattıklarını belirterek, "Önceliyi tedbir olarak 15-69 yaş arası 505 bin kadını meme kanseri taramasından geçirilecek. KETEN bölümünden hekim ve hemşire arkadaşlar geldi. Kadınların da büyük ilgisi var. Beklentinin üzerinde bir talep var. Amaç bu hastalığı teşhis ettikten sonra tedavi etmek. Gerçekten maliyet olarak, hem de sonuçta uğraştığımız kısım insan. Koruyucu hekimlik açısından çok önemli. Tüm bunlar ücretsiz yapılıyor. Halk sağlığının hazırladığı, Hülya Aksoy'un koordinasyonuunda hazırlanan bir proje" dedi.
"BÖLGEDEKİ KADINLAR ÇEKİNİYOR"
KETEM sorumlu hekimi Dr. Esra Özeren de, meme kanserini erken teşhis ederek tedavi şansını arttırmayı hedeflediklerini ifade ederek, "Kanser hastalığının yaygınlığını hepimiz biliyoruz. Kanseri erken teşhis edip, tedavi şansını arttırmayı hedefliyoruz. Kanser taraması ve teşhisi tamamen ücretsiz yapılmaktadır. Bu konuda farkındalık yaratmak istiyoruz. Taramalarda yakaladığımız meme kanseri vakası oldu. 2014 yılında yaptığımız taramalarda farkında olmadıkları halde 3 vaka yakaladık. Diyarbakır oranını Türkiye geneli ile kıyaslayamak doğru olmaz. Ama sosyo ekonomik seviyesi yüksek olanlarda meme kanseri daha yüksek. Öncelikle bu seviyedeki kadınların başvuru oranı da yüksek oluyor. Sosyo ekonomik seviyesi düşük olan kadınlar, çekindikleri için ya da çok bilinçli olmadıkları için taramaya başvurmuyorlar ve bu nedenle tespit edilemiyor. Bunu bir neden olarak gösterebiliriz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: