Dr. Tatar: “doğal Afetlerde Kayıplar Önlenebilir”

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, Adana'nın özellikle güney yerleşim alanları...

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, Adana'nın özellikle güney yerleşim alanları ve Seyhan Baraj Gölü etrafındaki yerleşim alanları zemin iyileştirilmesi için potansiyel taşıyan alanlar olduğunu, bu alanlarda deprem zararlarının en aza indirilmesi için jeolojik ve jeoteknik etütlerinin yanı sıra zemin iyileştirme yöntemlerinin projelendirilerek uygulanmasının önem taşıdığını söyledi.

Tatar, JMO Adana Şube Toplantı Salonu’nda düzenlenen bilimsel toplantıda, “Jeoloji mühendisliği uygulamaları maalesef 4 yıllık üniversite lisans eğitimi boyunca yeterince müfredatta yer almamaktadır. Bundan dolayı oda olarak meslektaşlarımıza meslek hayatında karşılaşabileceği bu tip teknik ve bilimsel uygulamalarda eksik kalan bilgi donanımlarının artırılmasına yönelik olarak bu tip eğitimleri periyodik aralıklarla vermekteyiz. Bu eğitimlerde oda-üniversite işbirliği ön plana çıkarak, konusunda uzman ve tecrübeli öğretim üyeleri, bilgilerini katılımcılara aktarma ve paylaşma şansı bulmaktadır. Bu eğitimlere kamuda, özelde ve laboratuarlarda çalışan meslektaşlarımız ile yeni mezun jeoloji mühendisleri ilgi göstererek katılım sağlamaktadır. Dört haftalık sunumlar olarak planladığımız ‘Zemin İyileştirme Seminerleri’nde, yeterli taşıma gücüne sahip olmayan zeminlerde, taşıma gücünün yükseltilmesi için uygulanacak projeler seminerimizin ana konusunu oluşturmuştur. Adana ilimizin özellikle güney yerleşim alanları ve Seyhan Baraj Gölü etrafındaki yerleşim alanları zemin iyileştirilmesi için potansiyel taşıyan alanlardır. Bu alanlarda deprem zararlarının en aza indirilmesi için jeolojik ve jeoteknik etütlerinin yanısıra zemin iyileştirme yöntemlerinin projelendirilerek uygulanması önem arz etmektedir. Söz konusu alanlarda yürütülecek projelerin konunun uzmanları birlikte yürütülmesi konusunda belediyelerin gerekli hassasiyeti göstermesi zorunludur. Aksi takdirde olabilecek doğal afetlerde eksik yapılan veya yanlış uygulanan projelerin sonuçları istenmeyen kayıplara neden olacaktır” diye konuştu.

Reklam
Reklam

‘Zemin İyileştirme Semineri’ne konuşmacı olarak katılan Çukurova Üniversitesi(ÇÜ) Mühendis-Mimar Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Altay Acar, özellikle Adana ve Ceyhan gibi büyük yerleşim alanlarında uygulanabilecek zemin iyileştirme yöntemleri ekonomiklik ve uygulanabilirliği açısından bilgi aktararak katılımcıları bilgilendirdi.

Doç. Dr. Altay Acar, ayrıca dolgu uygulaması, jet enjeksiyonları, taş kolonlar ve filtre drenler olarak zemin iyileştirmede uygulanabilecek projeleri sınıflandırarak, zemin ıslahı projelerinin zemin durumu ve deprem koşullarında nasıl projelendirileceğini anlatarak, il genelinde yapılan hatalı uygulamalara da ayrıca örnekler verip, sanayi yapılarında yapılan başarılı uygulamalardan da bahsetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: