Dr. Yazıcı: Veremle savaş son yıllarda başarıya ulaştı

Balıkesir Sağlık Gönüllüleri Derneği Başkanı Dr. Serdar Yazıcı, insan sağlığı için en tehlikeli hastalıklardan biri...

Balıkesir Sağlık Gönüllüleri Derneği Başkanı Dr. Serdar Yazıcı, insan sağlığı için en tehlikeli hastalıklardan biri olan veremle yapılan savaşın büyük ölçüde başarıya ulaştığını söyledi. Verem basilinin yayılmaması için hijyen kurallarına azami ölçüde dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
Dr. Yazıcı, 65. Veremle Savaş Haftası kapsamında bu önemli hastalığa bir kez daha dikkat çekmek istediklerini bildirdi. Veremin halk arasında "ince hastalık", tıp dilinde ise "tüberküloz" olarak bilindiğini belirterek, bulaşıcı verem mikrobunun Robert Koch adında bir Alman doktor tarafından bulunduğu bilgisini verdi. Bu mikrobun insan vücuduna solunum ve sindirim yoluyla girdiğini anlatan Yazıcı, "Çabuk fark edilip önlem alınmazsa vücudu kemirir, zayıflatır, ölüme neden olabilir. İnsandan insana ve hayvandan insana geçer. En yaygın olanı akciğer veremidir. Tıp bilimi ilerledikçe veremi tedavi edici ilaçlar geliştirildi, aşılar bulundu. Verem aşısına BCG denir. Şu anda rutin aşılama programıyla uygulanmaktadır." dedi.
Hastalığın belirtilerinin gece terleme ve hafif ateşlenmeyle başladığına dikkat çeken Dr. Serdar Yazıcı, ayrıca kesik kesik öksürükler, halsizlik ve devamlı yorgunluk hali, isteksizlik ve vücutta zayıflama olduğuna işaret etti. Zayıflamanın ilk iki ayda yavaş, sonra ise daha hızlı görüldüğünü söyledi. Dr. Yazıcı, veremden korunmak için alınacak tedbirleri ise şöyle sıraladı: "Taşıyıcılık oranı Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre yüzde 20'dir. Kimlerin taşıyıcı olduğu belli değildir. Belli olmayan bu taşıyıcı kişilerinin etrafına zarar vermemesi için uyulması gereken bazı ana kaideler mevcuttur. Verem basilinin yayılmaması için hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Yerlere tükürülmemeli, kapalı alanda öksürürken ve hapşırırken ağzı mendille kapatılmalı, havasız yerde kalınmamalı, dengeli beslenilmeli, aşılanmalı ve veremli hastaların eşyaları kullanılmamalıdır.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz