Dr.Değirmencioğlu: Akciğer Kanserinin En Önemli Sebebi Sigara

Denizli Devlet Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Serkan Değirmencioğlu, akciğer kanserlerinin yüzde 80 ile 90'nının...

Denizli Devlet Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Serkan Değirmencioğlu, akciğer kanserlerinin yüzde 80 ile 90'nının tek başına sigaraya bağlı olduğunu söyledi.

1-7 Nisan Kanser Haftası sebebiyle açıklamada bulunan Değirmencioğlu, akciğer kanserinin dünyada kanser türleri arasında, erkeklerde en sık ölüme neden olan birinci, kadınlarda ise ikinci kanser türü olduğunu ve tüm dünyada her yıl yaklaşık 1,3 milyon ölüme sebebiyet verdiği ifade etti.

Değirmencioğlu, "Akciğer kanseri, yapısal olarak normal akciğer dokusundan olan hücrelerin ihtiyaç ve kontrol dışı çoğalarak akciğer içinde bir kitle(tümör) oluşturmasıdır. Burada oluşan kitle öncelikle bulunduğu ortamda büyür, daha ileriki aşamalarda ise çevre dokulara veya dolaşım yoluyla karaciğer, kemik, beyin gibi organlara yayılarak gibi hasara yol açarlar." dedi.

Reklam
Reklam

Sigara, puro ve tütün içiminin, akciğer kanserinin bugün ispatlanmış olan en önemli risk faktörü olduğunu vurgulayan Değirmencioğlu, "Tüm akciğer kanserlerinin yüzde 80-90'ı tek başına sigaraya bağlıdır. Risk sigara içme süresi, toplam içilen sigara, başlama yaşı ve içilen sigaranın tipine göre değişir. Sosyoekonomik düzeyi gelişmiş ülkelerde sigara içiminin başarılı olarak önlenmesi sayesinde, bu ülkelerde akciğer kanseri sıklığı oldukça azalmıştır. Sigarayı bıraktıktan 5 yıl sonra risk azalmakta, ancak tamamen bitmemektedir. Sigarayı içmeyen ancak çevresinde içilen kişiler de aynı şekilde bu riski taşırlar. Bu nedenle akciğer kanserini önlemenin en iyi yolu sigaraya hiç başlamamaktır. Ayrıca madenlerde, gemi yapımında, yalıtım malzemesi yapımında kullanılan asbest maddesi ve radon gazı de solunum yollarında uzun süreli tahriş oluşturur. Verem hastalığı ya da daha önceden akciğer kanseri geçirmiş olmak da kanser gelişme riskini arttırır.” diye konuştu.

"AKCİĞER KANSERİ SİNSİ BİR HASTALIKTIR"

Reklam
Reklam

Akciğer kanserinin oldukça ileri aşamalara gelene kadar önemli şikâyete yol açmayabileceğini vurgulayan Değirmencioğlu, bu özelliğiyle akciğer kanserinin sinsi ilerleyen tehlikeli bir hastalık olduğunu dile getirdi.

Sigara kullanan ve buna bağlı kronik bronşiti olan biri olunması halinde mevsimsel öksürük ve balgam şikâyetlerinin süreklilik kazanması, balgamda kan görülmesi kanser belirtisi olabileceğini belirten Değirmencioğlu, “Giderek artan nefes darlığı, özellikle sırtta kürek kemiklerinin arasına veya omuzlara yayılan batıcı nitelikte göğüs ağrısı kanser için şüphe uyandırması gereken şikayetlerdir. Ancak hastalığın ilk aşamalarında, çoğunlukla bunların hiçbiri olmadan, iştahsızlık, halsizlik, kilo kaybı ve terleme gibi şikâyetler görülmektedir. Hiçbir bulgu vermeyen hasta grubu da az değildir.” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz