Boeing'in Airbus ile rekabetinde büyük yakıt tasarrufuyla öne çıkardığı 787 Dreamliner uçağının akülerini üreten firma hakkında inceleme başlatıldı.
Akü üreticisi firmanın büyük değer kaybeden hisse senetleri, sorunun "tek başına akünün ana gövdesinden kaynaklanmış olmayabileceğinin" açıklanmasının ardından küçük bir oranda toparlandı.
Dreamliner'ların tamamı uçuş güvenliği kaygıları nedeniyle seferlerden kaldırılmıştı.
50 uçağın apronda tutulmasıyla sonuçlanan kararın bir benzeri yıllar önce DC-10 tipi uçaklar için alınmıştı.
Japonya merkezli GS Yuasa firması hakkındaki incelemeyi ABD ve Japonya ortaklaşa yürütecek.
Japon All Nippon Havayolları ANA'ya ait bir 787, aküsündeki arıza nedeniyle geçen hafta acil iniş yapmak zorunda kalmıştı.
ABD havacılık kurumu, Japon Havayolları JAL'a ait bir diğer 787 ile bağlantılı sorunla ilgili olarak yaptığı açıklamada aküde aşırı yüklenme olmadığını belirlediklerini duyurdu.
ANA 335 Dreamliner seferini iptal etti, gelecek hafta pazar gününe uzanan iptaller dört bin yolcuyu etkiliyor.
Japonya ulaştırma bakanlığının Dreamline'lar için akü üreten firma hakkındaki inceleme ilgili açıklama yapan yetkilisi Yasuo İşi, "(ABD Havacılık İdaresi'nden) Boeing ve Japon havacılık idaresinden mühendisler bu sabah bir inceleme başlattı; çalışmalar GS Yuasa'nın üretim bandı üzerinde yoğunlaşacak" dedi.
Son gelişmeler ardından GS Yuasa'nın hisse senetlerinin değeri yüzde 11 oranında değer kaybetti; son incelemeyi ve daha önceki "seferden kaldırış" kararını JAL 787'nin Boston Logan Uluslararası Havaalanında elektrik aksamıyla bağlantılı bir yangın tetiklemişti.
İlk başka akü üzerinde yoğunlaşan şüphelerin, sorunun tek başına aküden kaynaklanmamış olabileceğinin belirtilmesi üzerine hafifledi; firmanın hisse senetleri bugün yüzde 1 oranında toparlandı.
Boston'daki olayı inceleyen ABD Ulusal Ulaştırma Güvenlik Kurulu, aküde aşırı yüklenme belirlemediğini duyurdu.
Kurul, incelemelerini şarj ünitesi ve bağlantı noktaları üzerinde yoğunlaştıracağını söylüyor.
ABD Federal Havacılık İdaresi, ANA ve JAL'ın 787'lerindeki akü suyu sızması belirlediğini, alevlerin uçağın gövdesinde dumanlanma zararına yol açtığını açıklamıştı.
Japon yetkililerin üzerinde yoğunlaşılacağını söyledikleri elektrik aksamının şarj ünitesi ABD merkezli Securaplane Tecnologies tarafından üretiliyor.
Japon yetkililer, uzmanların ilgili firmanın üretimini Arizona'da toplanacaklarını söyledi.
Şarj ünitesini üreten diğer bir kuruluş olarak İngiltere merkezli Meggitt firması da ABD çıkışlı inceleme ile işbirliği yapacağını açıkladı.
Bağlantı parçalarını üreten United Technologies'den de benzer bir açıklama geldi.
Boeing firması, denetçi kuruluşların onayını alana kadar siparişleri askıya aldığını ancak bu modeli üretmeye devam edeceğini cuma günü açıklamıştı.
Firmanın elinde 800 uçaklık bir sipariş listesi bulunuyor.