Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Akif Özkaldı, havaların ısınmasıyla birlikte kar suyunun taşkın riski olduğunu, ancak gerekli önlemlerin alındığını söyledi.
DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, DSİ’nin yatırım programları ve projeleri hakkında basın mensuplarına bilgi verdi. Düzenlenen basın toplantısında soruları cevaplayan Özkaldı, havaların ısınmasıyla birlikte eriyen karların taşkın riskini ve Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde bulunan Mogan Gölü’nde yaşanan taşkını değerlendirdi.
Kar suyu riski bulunduğunu, ancak getireceği etkiler ne olabilir yönünde çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Özkaldı, “Gerekli önlemler alındı ve alınmaya devam edecek. Bu sene gerçekten beklediğimizden çok yağış aldık. Hem yağmur hem de kar olarak. Geçtiğimiz günlerde yaptığımız toplantılarda bunu değerlendiriyoruz. Geçtiğimiz yıllarda yaşadığımız tecrübeler var. Meteoroloji'den aldığımız veriler var. Kar yüksekliklerini aşağı yukarı biliyoruz. Havalar ısınmaya başladı, bölgesel olarak bunları biliyoruz. Tüm bölgelerde kritik kısımları aldık. Bütün eylem planlarımız hazır. Herhangi bir durum olduğunda ne yapacağımızı biliyoruz. Burada önemli olana havzada yer alan taşkın önleme tesisleridir. Bir havzada hangi barajlar var, bu baraja ne kadar su gelir, bunların önceden öngörülüp gerekli taşkın hacimlerinin bırakılması gerekiyor, bu çalışmaları yapıyoruz." dedi.
MOGAN'DA TAŞKIN SAHASINA MÜDAHALE
Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde bulunan Mogan Gölü’deki taşkınla ilgili ise Özkaldı, “Burada zaman zaman bu taşkınlar oluyor. Burada mesele şu; iki gölün birleştiği bir taşkın sahası var. Biz önceki yıllarda buraların çalışmasını yaptık. Maalesef buralara müdahale var. Taşkın sahasına girmeyeceksiniz. DSİ olarak ne yapılabilir. Biz daha önce burayla ilgili çalışma yaptık. Mogan Gölü’ne gelen bir havza var. Bu havza üzerinde bir sel kapanı yapmayı planlıyoruz. 20 milyon metreküp depolama hacminde buradaki taşkını kontrol etme adına kilit bir projemiz var.” şeklinde cevapladı.
"YAPILACAK BARAJLAR ELEKTRİKTE DIŞA BAĞIMLILIĞI BİTİRMEZ AZALTIR"
Yapılacak barajlarla Türkiye’nin elektrikte dışa bağımlılığında azalma olacağını, ancak tamamen bağımlılığın bitmeyeceğinin altını çizen Özkaldı, sözlerini şöyle tamamladı: “Daha henüz kapasitemizin üçte birini kullanıyoruz. Üçte iki kapasitemiz atıl durumda. Bunu ister devlet ister özel sektör olarak Türkiye’nin hızlandırması lazım. Bir çok kaynak doğalgaza ve diğer kaynaklara bağlı maalesef. Bizim HES’lerde olmazsa olmaz dediğimiz ana mantalite yerli kaynaklarla olması, yenilenebilir kaynaklar olması, çevreci olması, temiz olması ve kendi milli kaynağımız olmasıdır. Tabi bunlar yapılırsa dışa bağımlılığımız tamamen bitmese bile azalır diye düşünüyorum.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz