DSİ'den 'Baraj hasar görüyor, ulaşımı durdurun' isteği

Adana'da Devlet Su İşleri (DSİ), 'Seyhan Baraj Gölü hasar görüyor' iddiasıyla merkez Yüreğir ile Seyhan'ı...

Adana'da Devlet Su İşleri (DSİ), 'Seyhan Baraj Gölü hasar görüyor' iddiasıyla merkez Yüreğir ile Seyhan'ı birbirine bağlayan set üzerinde ulaşımın durdurulmasını istedi. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, bu yönde dava açıp kazanan DSİ'yi 'çift yönlü ulaşımı tek yöne düşürelim' diyerek ikna etti.
Çukurova Üniversitesi'ndeki 35 bin öğrenciyi de ilgilendiren karara, Rektör Alper Akınoğlu tepki gösterdi. Akınoğlu, "Yolun tek yön olması çözüm değil. Trafik sorunu büyür, kimse bu konuda bize birşey sormadı." dedi.
Şehir Planlamacılar Odası Şube Başkanı Ulaş Çetinkaya da yeni nazım planında nehir üzerinde 6 köprü görüldüğünü, bu köprüler yapılmadan set üzerinde önceden çift yönlü olan trafiğin tek yöne indirilmesinin doğru olmadığını söyledi.
Seyhan nehrinin ayırdığı iki ilçe arasında ulaşımı sağlayan önemli noktalardan biri olan baraj gölü set üzerinde ulaşım artık tek yönlü olarak işleyecek. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Kaşif Barut, DSİ'nin baraj havzasını korumak için trafiğin durdurulması yönünde dava açtığını söyledi. Barut, davanın sonuçlandığını ve mahkemenin DSİ lehine karar verdiğini bildirdi. Yargı kararından dolayı set üzerindeki ulaşımı kesmek zorunda olduklarını anlatan Barut, DSİ yetkilileri ile görüşüp trafik konusunda büyük sıkıntı yaşayacaklarını ve ulaşımın tek yön olarak sürdürülmesini istediklerini, onların da bunu uygun bulduklarını bildirdi. Barut, Büyükşehir Belediyesi'nin yolun tek yönlü hale getirilmesi için kavşaklarda ve yolda düzenleme yaptığını anlattı.
Set üzerinde yapılan yeni uygulama, 35 bin öğrencisi bulunan Çukurova Üniversite Rektörü Alper Akınoğlu'nun tepkisini çekti. DSİ'nin Seyhan Baraj gölü havzasını korumak için uzun süreden bu yana set üzerinin kapatılmasını gündeme aldığını hatırlatan Rektör Akınoğlu, "DSİ'nin bu konudaki talebi haklı olabilir. Baraj konusunda hassasiyetleri var, riske atmak istemiyorlar. Set üzeri tamamen kapatılırsa diyecek birşeyimiz yok. Ancak kapatılmadan aşağıdan alternatif yollar yapılabilir. Bu şekilde şurayı kapatın, burayı kapatın, yasakçı yöntemlerle trafik sorunu çözülmez. Buraya tek yönlü kapatılmasının barajı koruyuculuk özelliği yok. Ya tam kapatırsınız ya açarsınız. Ben çok anlamlı bulmuyorum. Kimse de bize birşey sormadı. Bir sabah kapatıldığını gördük." dedi.
Rektör Akınoğlu, üniversiteye gelişlerde sorun olmayacağını, ancak gidişlerde öğrencilerin zaman kaybı yaşayacağını belirterek, tek yönlü trafikte şimdiden sorunlar yaşanmaya başlandığına dikkat çekti. Akınoğlu, şöyle dedi: "Artık bütün araçlar otobana çıkıyor. Giriş çıkış çok problem. Tek yönlü güzergah yapmak sorunu çözmedi. Adana'yı bölen bir nehir var. Ve bu nehir karşılıklı ulaşım sorunu var. Bu ulaşım konusunda daha fazla köprüye ihtiyaç var. Artık otoban çıkışlarında (Beyazevler) sorun başlayacak. O dağıtım noktasında çok büyük yığılma oluyor."
Şehir Planlamacılar Odası Şube Başkanı Ulaş Çetinkaya da bir yerde lokal trafik düzenlemeleri yapılabileceğini, ancak bunun kent trafiğine yansımalarının da bilinmesi gerektiğine dikkat çekti. "O yerde trafiği tek yönde kapatırsanız en kısa yönden dönüşü de göstermeniz gerekli" diyen Çetinkaya, bu konuda Ulaşım Mastır Planı'nın gerekli olduğunu hatırlattı. Çetinkaya, yeni nazım imar planında Seyhan Nehri üzerinde 6 köprü yapımının görüldüğünü, bu köprüler yapılmadan burada ulaşımın tek yön yapılmasının sorunu çözmeyeceğini dile getirdi.
Bu arada, DSİ'nin 2004 yılından bu yana set üzerinde yer yer yaşanan çökmelerden dolayı barajın tehlike oluşturabileceği gerekçesiyle mücadele verdiği öğrenildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz