DSİ'den yeraltı su uyarısı

DSİ Yer altı suyu çekmek için sondaj kuyusu açan kullanıcıların yılsonuna kadar DSİ Müdürlüğüne başvurmaları gerektiğini açıklandı

DSİ Elazığ Bölge Müdürü Ömer Faruk Yiğitsoy yaptığı yazılı açıklamada; “611 sayılı Kanun ile 167 sayılı Yer altı suları Hakkında Kanunun İÜ. Maddesinin ikinci fıkrasına "Kuyu, galeri, tünel ve benzerlerine çekilecek yer altı suyu miktarının tespitini sağlayacak ölçüm sistemleri kurulmadan, kullanma belgesi verilmez. Bu ölçüm sisteminin özellikleri yönetmelikle belirlenir." İfadesi eklenmiştir. Aynı kanunun 127. Maddesine yapılan ilave ile kanun maddesinin uygulanması için verilen süre 13.02.2013 tarihinde dolmaktadır.

Reklam
Reklam

10.10.2012 tarihli Bakanlık Koordinasyon Toplantısında konu gündeme gelmiş, yer altı suyu kullanıcılarına duyurular yapılarak yılsonuna kadar müracaat etmeleri ve taahhütte bulunmaları karart alınmıştır.

11.09.2012 tarihinde 28408 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan "Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" in 3. Maddesinde "Aynı Yönetmeliğin 14. Maddesine eklenen fıkra ile "07.06.2011 tarihli 27957 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan DSİ Yer altı suyu Ölçüm Sistemleri Yönetmeliği uyarınca: DSİ tarafından verilen Yer altı suyu Kullanma belgesinde belirtilen, yer altı suyundan çekilebilecek azami su için gerekli yıllık elektrik enerjisi tüketim miktarını aşan müşterinin elektrik enerjisi, DSİ'nin bildirimi üzerine dağıtım lisansı sahibi tüzel kişi tarafından en geç yedi gün içerisinde kesilir." Mevcut yer altı suyu kullanıcılarının elektrik enerjisi; kullanıcıların, 167 sayılı Yer altı suları Hakkında Kanunda ölçüm sistemi kurulması için ön görülen şiire sonuna kadar elektrik enerjisi tüketim limitini gösteren Yeraltısuyu Kullanma belgesini ibraz edememesi halinde, DSİ’nin bildirimine müteakip Dağıtım Şirketince en geç yedi gün içerisinde kesilir." denilmektedir.

Reklam
Reklam

Yer altı suyundan çekim yapmak için su sondaj kuyusu açan her türlü kullanıcıların yılsonuna kadar ekte ilgili taahhütnameyi (kullanma belgesini ekleyerek) doldurarak, bulundukları ildeki DSİ Müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir. Kanun maddesinde belirtilen süre içerisinde (13.02.2013) başvurmayan kullanıcıların kullanma belgeleri iptal edilerek, sondaj kuyuları kapatılacaktır.

Daha sonraki aşamada Otomatik Sayaç Okuma Sistemi alt yapısı hazırlandığında, yer altı suyu kullanma belgesini DSİ Müdürlüklerinden yenileyerek, sayacın temini ve montajı için ilgili Elektrik Dağıtım Şirketine başvurması gereklidir” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: