DSÖ, kapalı işyerlerinde sigaraya yasak istedi

Cenevre -AA- Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bütün ülkelerden kapalı işyerlerinde ve resmi kurumlarda sigara içilmesinin tamamen yasaklanmasını istedi.

DSÖ Genel Müdürü Dr. Margaret Chan, "Kanıtlar açık. Pasif içiciliğin güvenli bir düzeyi yok" dedi ve dünya hükümetlerini derhal "kapalı mekanlardaki işyerlerinde ve resmi kurumlarda sigara içilmesini yüzde 100 yasaklayan yasalar çıkarmaya" çağırdı.

DSÖ, sigara yasağı ile ilgili olarak yayımladığı 50 sayfalık tavsiye raporunda, hükümetler harekete geçmezse sigara içmeyen daha çok insanın sigara yüzünden öleceğini belirtti. Raporda, hem zengin hem de yoksul ülkelerin hükümetlerinin, "herkesin tütünsüz, temiz hava soluma hakkına sahip olduğunu" garanti altına alan yasalar çıkararak, kamuya açık bütün kapalı mekanları "sigarasız alanlar" ilan etmeleri gerektiği kaydedildi.

Reklam
Reklam

DSÖ'ye göre, dünyada yetişkinler arasındaki ölümlerin yüzde 10'unun nedeni sigara ve her yıl 5,4 milyon insan sigaradan kaynaklanan hastalıklar nedeniyle ölüyor. Bu sayının 2030 yılında 8,3 milyona çıkması bekleniyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü verilerine göre ise her yıl işyerlerinde başkalarının içtiği sigara nedeniyle en az 200 bin kişi ölüyor. DSÖ'nün sigarayla mücadele kampanyasının başkanı Dr. Armando Peruga ise yeni önerilerinin "sigara içenlerin kınanması ile, hatta sigaranın yasaklanması ile ilgisi olmadığını" belirterek, "bu toplumun nerede sigara içilebileceği, nerede içilemeyeceği konusunda karar almasıyla ilgilidir" dedi.

Peruga, DSÖ'nün Cenevre'deki merkezinde gazetecilere yaptığı açıklamada, yeni tavsiye raporlarının, pasif içiciliğin insanları öldürdüğünü gösteren "karşı konulamaz" bilimsel kanıtlara dayandığını söyledi.

Pasif içicilik kalp rahatsızlıklarının yanı sıra ciddi solunum ve damar hastalıklarına neden oluyor.DSÖ'nün tavsiye kararları, 193 üye hükümeti yasal olarak bağlamıyor ama genel hedefler belirliyor.

Reklam
Reklam

DSÖ'nün kendisi ise sigaraya karşı savaşta öncülük etmek diye tanımladığı bir politikaya uygun olarak, 2005'de sigara içenleri işe almayı durdurmuştu.