DSP de “evet” mührü için YSK'ya başvurdu

DSP,Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı’na başvurarak referandumda kullanılacak mühürlerde ‘tercih’ yazısının yer alması gerektiğini, aksi takdirde ‘evet’ yazısının, yönlendirici etki yapacağını bildirdi.

ANKARA (ANKA) - DSP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Macit, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı’na başvurarak referandumda kullanılacak mühürlerde ‘tercih’ yazısının yer alması gerektiğini, aksi takdirde ‘evet’ yazısının, yönlendirici etki yapacağını bildirdi.

Macit, Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) dilekçeyle başvurdu ve 12 Eylül’de yapılacak referandumda seçmenin kullanacağı mühürlerin üzerindeki yazıya dikkat çekti. Macit’in YSK’ya verdiği dilekçede şunlar yer aldı:

“12 Eylül 2010 tarihinde yapılacak olan Anayasa değişikliklerine ilişkin referandumda, seçmene ‘evet’ ve ‘hayır’ olmak üzere iki seçenek sunulmaktadır.

Reklam
Reklam

Seçmenin tercihini seçimlerde kullanılan ‘evet’ yazılı mühürle yapması, ‘evet’ seçeneği lehine yönlendirici etki yapacaktır. Bu nedenle referandum sonucuna haksız bir şekilde etki yapılacaktır.

Sözkonusu haksızlığın giderilmesi için Anayasa değişiklikleri ile ilgili halkoylamasında ‘evet’ yazılı mühür yerine ‘tercih’ yazılı mühürün kullanılması için gerekli çalışmanın yapılmasını arzederiz.”

-YSK SEÇMEN SAYISINA DA AÇIKLIK GETİRMELİ-

Öte yandan Macit, seçmen sayısıyla ilgili olarak da değerlendirmelerde bulundu. Macit, nüfus artışı ve seçmen sayısı konusunda yaptığı değerlendirmede de şunları söyledi:

“Referandum sürecinde, seçmen sayımızda 2007’ye göre, 7 milyon artış gösterilmesi, seçmen listesindeki tutarsızlıklar, çelişkiler, kafaları karıştırmaktadır. Bu durum, referandum öncesinde, referandum sonuçlarına müdahale edileceği yönünde endişe doğurmaktadır. 2007 seçimlerinde 42 milyon olan seçmen sayısının 2010’da 49 milyon olarak ilan edilmesi, ülkemizde adrese dayalı nüfus sayımına geçtikten sonra nüfusumuzun 73 milyondan 70 milyona düşürülmüş olması ve ortalama nüfus artış oranı ile seçmen sayısındaki artışın çelişki içinde olması, soru işaretlerini artırmaktadır. YSK’nın kamuoyunu rahatlatacak, bu çelişkileri giderecek bir çalışma ve açıklama yapmasına gereksinim vardır.” (ANKA)

Reklam
Reklam