Dsp Genel Sekreteri Hasan Erçelebi:

DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi, özel yetkili mahkemeler kanalıyla Türkiye'de gizli bir sıkıyönetim ilan edildiğini...

DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi, özel yetkili mahkemeler kanalıyla Türkiye'de gizli bir sıkıyönetim ilan edildiğini savunarak, "Bugün görüyoruz ki, AK Parti iktidarının büyüttüğü hukuk canavarı artık AK Parti'lileri de yeme cesareti göstermeye başlamıştır. Özel yetkili mahkemeler, iktidarın ayağına dolanmıştır" dedi.

Erçelebi, özel yetkili mahkemeler ve iktidarın bu konudaki tutumu konusunda yazılı açıklama yaptı. Erçelebi, özel yetkili mahkemelerin, AK Parti'nin büyüttüğü 'hukuk canavarı' olduğunu ifade ederek, "AK Parti iktidarının büyüttüğü hukuk canavarı AK Parti'lileri de yeme cesareti göstermeye başlamıştır. özel yetkili mahkemeler AK Parti'nin ayağına dolanmıştır" dedi.

Reklam
Reklam

Erçelebi, 2002'den bu yana 10 yıllık iktidarları döneminde 'özgürlük' diye diye özgürlükleri, 'demokrasi' diye diye demokrasiyi, 'hukukun üstünlüğü' diye diye hukukun üstünlüğünü yok eden iktidarın, DSP'nin kaldırdığı Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nin yerine özel yetkili mahkemeler kurarak Türkiye'de 'gizli sıkıyönetim' ilan ettiğini ileri sürdü. Erçelebi, "Bugün görüyoruz ki, AK Parti iktidarının büyüttüğü 'hukuk canavarı' artık AK Parti'lileri de yeme cesareti göstermeye başlamıştır. Bunu gören Başbakan, özel yetkili mahkemeler konusunda Bakanlar Kurulu üyeleriyle çelişen demeçler vermeye başlamıştır. Başbakan bazen 'Tümden kaldıracağız' derken bazen de 'özel yetkili mahkemeler'e ayar getireceğiz' demektedir. Dün toplanan Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nda Başbakan'ın daha önce söylediği gibi 'ayar' yapılmıştır" ifadelerini kullandı.

Özel yetkili mahkemelerin savcı ve hakimlerinin, yine özel bir kararla ya görevlerinden alındığını ya başka yerlere gönderildiğini ya da yetkilerinin kısıtlandığını vurgulayan Erçelebi, "Hükümete ve Özel Yetkili Mahkemeler Kanunu çıkarılırken ona destek veren anamuhalefete soruyoruz: O gün bu mahkemelere niye ihtiyaç duydunuz ve bugün neden şikayet ediyorsunuz? Bu mahkemelere tutuklatmak için o gün hedefinizde kimler vardı? Bugün büyüttüğünüz bu canavarın, TBMM'nin seçilmiş üyelerini yiyecek bir güce sahip olacağını o gün fark edemediniz mi? Kanunların günlük ihtiyaçlara göre değil, toplumun ihtiyaçlarına göre hazırlanması gerektiğini, uzun vadede uygulanabilir olması gerektiğini size kimse söylemedi mi? Görülüyor ki sizin gücünüz artık bu mahkemelere yetmemektedir. O halde bir an önce Türkiye'de hem iktidarın hem anamuhalefetin değiştirilmesine, özü sözü bir olan doğrultu tutarlılığı olan, özgürlükten, demokrasiden ve hukukun üstünlüğünden asla taviz vermeyen DSP'nin iktidarına ihtiyaç vardır. DSP iktidara geldiğinde, yeniden insan hakları, doğrultu tutarlılığı, hukukun üstünlüğü, eşitlik egemen olacak, bu tür tartışmalar ortadan kalkacaktır" dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: