DSP: Kamu bankaları sponsorluk yaptı mı?

ANKARA (ANKA) – DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, kamu bankalarının 2003-2008 yılları arasında, reklam verdiği ve sponsorluk yaptığı medya kuruluşlarını sordu.

DSP'li Yağız Başbakan Erdoğan'ın yazılı yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, kamu bankalarıyla ilgili soru önergelerinin, ilgili bankaların yöneticileri tarafından "müşteri sırrı" ve "ticari sır" gibi gerekçelerle yanıtlanmadığını belirtti. Bu durumun denetleme görevi yapan milletvekillerinden, dolayısıyla milletten bilgi saklandığı izlenimini doğurduğunu ifade eden Yağız, "Çünkü yönelttiğim sorular, kamuoyunun merak ettiği konuların açıklığa kavuşturulmasını amaçlamaktadır. Özellikle kamu bankalarının medya kuruşlarına ne kadar sponsorluk yaptığı ve reklâm verdiği konusunun ‘müşteri sırrı' ve ‘ticari sır' gibi gerekçelerle yanıtsız bırakılamayacağı kanaatini taşıyorum" dedi.

Reklam
Reklam

Başbakan Erdoğan'a, kamu bankalarının 1 Ocak 2003–1 Eylül 2008 arasında hangi medya kuruluşlarının, hangi birim (televizyon, radyo, gazete, dergi) ve programlarına sponsorluk yaptığını ve bu sponsorluğun söz konusu tarihler arasındaki bedelini soran Yağız önergesinde şu sorulara yer verdi:
"-Yine kamu bankaları, 1 Ocak 2003–1 Eylül 2008 arasında bu medya kuruluşlarına ne kadar reklâm bedeli ödemiştir?
-Aynı kamu bankalarının yine 1 Ocak 2003–1 Eylül 2008 arasında reklâm verdiği ve sponsorluk yaptığı başka kurum ve kuruluşlar var mıdır? Varsa bunlar hangi kurum ve kuruluşlardır ve bunların sponsorluk bedelleri ne kadardır?
-Önceki önergelerimin yanıtlanmamasına gerekçe gösterilen Bankacılık Kanunu'nun, ‘Sırların saklanması' başlıklı 73. Maddesi'nde, ‘Bu Kanun hükümleri uyarınca Kurumun, yurt dışındaki muadili denetim mercileri ile düzenleyeceği mutabakat zabıtları çerçevesinde vereceği bilgi ve belgeler birinci fıkradaki sır kapsamında değildir' denilmektedir. Buna göre, yurt dışındaki muadili denetim mercilerine bilgi verilmesi yasak değildir. Hal böyleyken millet adına denetim yapan milletvekiline bilgi verilmesinin yasak kapsamında olmaması gerekir. Bu, yasanın bir çelişkisi midir? Yoksa yasak, keyfi bir yorumdan mı kaynaklanmaktadır. Yasanın getirdiği çelişki ise bunun düzeltilmesi için düzenleme yapılması düşünülmekte midir?"

Reklam
Reklam