DSP lideri Sezer: "Kişi başı 5477 dolar balon"

ANKARA (ANKA)- DSP Genel BAşkanı Zeki Sezer, kişi başı 5477 dolar milli geliri "balon" olarak niteledi.

Sezer, yaptığı yazılı açıklamada "Türkiye'nin balonlara değil, gerçekçi büyümeye, yatırıma, üretime ihtiyacı var" dedi. Sezer, "Düşük kurla cilalanmış milli gelir hesapları milletimiz için bir şey ifade etmiyor" derken, 2006 yılı GSMH değerinin, dolar cinsinden yüzde 10.8 artışla 400 milyar dolar; sabit fiyatlarla GSMH artışının yüzde 6; kişi başına milli gelirin ise yüzde 9.4 artışla 5 bin 477 dolar olarak açıklandığını anımsattı.

Reklam
Reklam

Sezer, "Nedense, son yıllarda bu tür veriler, hep hedeflerin ve beklentilerin üzerinde çıkmaktadır" dedi. "İşsizliğin yaygınlaştığı, yoksulluğun ocaklar söndürdüğü bir ortamda açıklanan veriler gerçekleri yansıtmaktan uzaktır" diyen Sezer, şöyle devam etti:

"Aslında yapılan hesaplar da açıkça gösteriyor ki, döviz baskı altında tutulup lira değerli hâle getirilerek hayali bir pembe dünya yaratılmaya çalışılmaktadır. Nitekim, 2002 yılından bu yana dövizin sadece enflasyon kadar artması durumunda bile açıklanan milli gelir hesapları alt-üst olmakta ve kişi başına milli gelir 5 bin 500 dolara yaklaşmak bir yana, 3 bin doları zor aşmaktadır. Türk ekonomisinin üçe katlandığı, kamu borç stokunun GSMH'ya oranının yüzde 50'nin altına düştüğü iddiaları da geçersiz hâle gelmektedir."

Sezer, "düşük kurla cilalanmış" milli gelir hesaplarının millet için hiçbir şey ifade etmediğini savundu. Bunun sadece, hükümetin halktan kopuk farklı bir dünyada yaşadığını belgelediğini ileri süren Sezer, şöyle dedi:

"Bunun bir başka göstergesi de geçmişe dönük verilerde yapılan düzeltmelerdir. Daha önce açıklanmış verilerde küçük sapmalar olması doğal karşılanabilir. Ama, büyüme verilerinde yüzde 50'yi aşan düzeltmeler yapılması, ya TÜİK'in görevini gerektiği gibi yapamadığının ya da rakamlarla özellikle oynandığının açık göstergesi sayılmalıdır. Türkiye'nin balonlara değil, gerçekçi büyümeye, yatırıma, üretime ihtiyacı var."

Reklam
Reklam