ANKARA (İHA) - DSP, 21 Ekim Pazar günü yapılacak referandumda 'hayır' oyu kullanacak. Partisinin kararını açıklayan DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, referandumun ciddiyetine inanmadıklarını belirterek, "Her yanıyla sakatlanan ve bir hukuk skandalına dönüşen bu referandumda hayır oyu kullanacağız" dedi.
Sezer, DSP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, 21 Ekim'de yapılacak referanduma 'hayır' oyu vereceklerini açıkladı. Halkın büyük çoğunluğunun referandumun ne için yapıldığını bilmediğini ifade eden Sezer, AK Parti'yi suçladı. 11. Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesini bizzat AK Parti'nin engellediğini savunan DSP lideri, Anayasa değişiklik paketinde yer alan geçici maddelerle ilgili yapılan düzenlemenin de hukuki olmadığını ileri sürdü. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de bu değişikliğe onay vermesini eleştiren Sezer, "Sayın Gül'ün bu tutumu daha referandumdan önce Cumhurbaşkanlığı'nı tartışılır hale getirdi" diye konuştu. Referanduma sunulan ilk yasayla son yasanın iki maddesinde yapılan değişikliğin hukuki garabet içerdiğini ve referandumun amacını ortadan kaldırdığını öne süren Sezer, Yüksek Seçim Kurulu'nun aldığı 'referanduma devam' kararının da doğru olmadığına inandıklarını vurguladı.
Sezer, referandumla ilgili gümrüklerde oy verme sürecinin 11 Eylül'de başladığını, oy verme işlemi başladıktan sonra yasanın değiştirilmesinin yurtdışındaki vatandaşların iradesine saygısızlık olduğunu söyledi.
Değişiklik nedeniyle pazar günü 11. değil 12. Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilip seçilmemesinin oylanacağını hatırlatan Sezer, "12. Cumhurbaşkanı'nın seçimi yıllar sonra yapılacak. Bu da çok karışık bir durumun ortaya çıkmasına neden olacaktır. Çünkü 5 yıl ve 7 yıl süreleri de şimdiden tartışmalı duruma gelmiştir. Bu referandumun ciddiyetine inanmıyoruz. Örgütlerimizle yaptığımız görüşmeler de bu doğrultudadır. O nedenle DSP'liler olarak bu yanlışlığa, bu kaosa, bu karmaşaya ortak olmayacağız. Her yanıyla sakatlanan ve bir hukuk skandalına dönüşen bu referanduma katılacak olan arkadaşlarımız hayır oyu kullanacaklardır. Vatandaşlarımızın da bu yönde davranacağına inanıyorum" dedi.
Sezer, bir gazetecinin 'Referandumun iptali için bir girişiminiz olacak mı?' yönündeki sorusu üzerine ise, DSP'nin parlamentodaki sayısının iptal başvurusu için yeterli olmadığını kaydetti. Anamuhalefet partisi CHP'nin referandumunun iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurma hakkı olduğunu anlatan Sezer, "CHP'nin başvurması halinde biz de destek oluruz. Anayasa Mahkemesi'ne başvurmak için 110 milletvekilinin imzası gerekiyor. Ancak parlamentonun bugünkü aritmetiğinde bu mümkün görünmüyor" değerlendirmesini yaptı.