DSP: "Su yasası acilen çıkarılmalı"

ANKARA (ANKA) – DSP, "Küresel Isınma, Toprak ve Su Kaynaklarımızın Kullanım Durumu, Sorunları ve Çözümleri" başlıklı bir rapor hazırladı.

Raporda Türkiye'de su yönetiminin birçok kurum ve bakanlığın sorumluluğunda olmasının sakıncalarına dikkat çekilerek, bütünsel su yönetim anlayışının uygulanabilmesi için acilen "Su Yasası"nın çıkarılması gerektiği vurgulandı. DSP'nin, küresel ısınma, toprak ve su kaynaklarının korunması konusunda oluşturduğu komisyon çalışmalarını bir raporda topladı. Raporda, küresel ısınma hakkında alınması gereken önlemler ve özellikle su tasarrufu ile ilgili halkın bilgilendirilmesi çalışmalarının yetersizliği vurgulanarak, bu konuda eğitim programlarının hazırlanması gerektiğinin altı çizildi. Hazırlanan eğitim programlarının da görsel basında, cami ve okullarda, halkın dikkatini çekebilecek ve bu konuda duyarlılığı artırabilecek şekilde uygulamaya sokulması gerektiği belirtildi.

Reklam
Reklam

-"KAYPAK YASAL DÜZENLEMELER BIRAKILMALI, CİDDİ YAPTIRIMLAR UYGULANMALI"

Türkiye'deki su kaynaklarının yüzde 72'sinin orman alanlarında oluştuğu buna karşın su havzalarının çok kötü durumda olduğu ifade edilen raporda şunlar kaydedildi:
"Yapılması gereken dağınık su havzalarını ıslahı çalışmalarıdır. Su havzaları kanununun öncelikle çıkarılması gerekmektedir. Kentlerin içme ve kullanma suyu kaynaklarını besleyen havzalarda yerleşme ve yapılaşma, İstanbul örneğinden olduğu gibi, giderek yaygınlaşmaktadır. Su toplama havzalarında konutlaşma engellenmeli, mevcut yapılaşmalar da kaldırılmalıdır. Kullanılabilir su kaynakları envanteri çıkarılarak, bunların korunması için her türlü önlem geliştirilerek ciddi yasalarla desteklenmelidir. Cezalar caydırıcı olmalı ve herkese uygulanmalıdır. Popülist politikalar ve kaypak yasal düzenlemeler bırakılmalı daha ciddi yaptırımlar uygulanmalıdır."

-"BÜTÜNSEL SU YÖNETİMİ KAVRAMI UYGULANMALI"

Reklam
Reklam

Küresel ısınmanın, yağış rejimi değişikliği yaratması sonucu Türkiye'de özellikle İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kuraklık yaşanacağı, kıyı kesimlerde ise nispeten fazla ancak düzensiz ve faydasız yağışların görüleceğine dikkat çekilen raporda, şu görüşlere yer verildi:
"Bu nedenle su yönetiminin tüm ihtiyaçlar ve kullanıcılar ele alınarak bütünsellik çerçevesinde organize edilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda bütünsel su yönetimi kavramının ülkemizde uygulanmaya başlanması gerekmektedir. Bütünsel su yönetimi anlayışının ülkemizde uygulanabilmesi, suyun gelecek nesillere bırakılacak doğal bir kaynak olarak tanımlandığı ve bu yönetim yapısında tüm kullanıcıların bütünleştirildiği bir ‘Su Yasası' ile mümkün olabilecektir. Bu nedenle Su Yasası hiç beklenmeden çıkarılmalıdır."

Türkiye'de su yönetiminin birçok kurum ve bakanlığın sorumluluğunda olmasının bazı sorunlara yol açtığı belirtilerek, "Oysa AB ülkelerinde yeni yapılandırma çalışmalarında su yönetimi ve ilgili kurumlar tek bir bakanlık, çevre veya tarım bakanlıklarının sorumluluk alanındadır. Türkiye'de bu durum gözetilerek tek bir yerin sorumlu olacağı yasal düzenleme yapılmalıdır" denildi.

Reklam
Reklam

-"YABANCILARA TOPRAK SATIŞI YASAKLANMALI"

Raporda, toprak ve su kaynaklarının verimli kullanılması için alınacak önlemler şöyle sıralandı:

"-Yabancılara toprak satışı sınırlandırılmalı veya yasaklanmalıdır.
-Kırsal kesimde tarımsal eğitim çalışmaları yoğunlaştırılmalı ve tarım arazilerinin miras yoluyla parçalanması yasayla önlenmelidir.
-Su kaynaklarımızın tümünden yararlanabilmek için gereken bütün yatırımlar öncelikle ve acil olarak başlanıp bitirilmelidir.
-Topraklarımızın en büyük derdi olan erozyon, milli seferberlik şuuru ile üst havzalardan başlayarak, en kısa zamanda çözülmelidir.
-Arazi kullanım planlarının altlığı olan detaylı toprak etütleri bitirilerek, her sektörün ihtiyaç duyduğu alan belirlenmeli, altyapıları tamamlanarak, gerektiği anda tahsis edilmelidir. Böylece mutlak tarım alanlarına olan baskı önlenmelidir.
-Toprak ve su kamunun malıdır. Yönetimi, merkezi otoritelere bağlı havza hudutlarına göre örgütlenmiş taşra üniteleri tarafından yürütülmelidir."

Reklam
Reklam