DSP: Türkiye Meşru Müdafaa Hakkını Kullanmalıdır

Demokratik Sol Parti (DSP) Parti Meclisi, Suriye’nin Türk askeri uçağını düşürmesinin uluslar arası hukukun açık...

Demokratik Sol Parti (DSP) Parti Meclisi, Suriye’nin Türk askeri uçağını düşürmesinin uluslar arası hukukun açık ihlali olduğu bildirdi. Açıklamada, “Bu saldırı karşısında Türkiye, uluslar arası hukukun kendisine tanıdığı ve Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın 51. maddesinde ifadesini bulan meşru savunma hakkını kullanmalı ve Suriye’ye gereken karşılığı gecikmeksizin vermelidir.” denildi.

DSP Parti Meclisi, Genel Başkan Masum Türker’in başkanlığında toplandı. Toplantıda ülke gündemi değerlendirildi ve son olarak yaşanan Suriye kriziyle ilgili değerlendirmeler yapıldı.

Reklam
Reklam

Toplantı sonrası şu bildiri yayınlandı:
“DSP Parti Meclisi, 24 Haziran 2012 günü toplanarak ülkemizin iç ve dış sorunlarını ele almış; bu arada önceki gün Akdeniz üzerinde uluslararası hava sahasında eğitim uçuşu yapan bir askeri uçağımızın Suriye tarafından düşürülmesi ile ortaya çıkan durumu görüşmüştür. Uluslararası hava sahasında eğitim uçuşu yapan bir askeri uçağımızın Suriye tarafından düşürülmesi, uluslararası hukukun açık bir ihlalidir. Bu saldırı karşısında Türkiye, uluslararası hukukun kendisine tanıdığı ve Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın 51. maddesinde ifadesini bulan meşru savunma hakkını kullanmalı ve Suriye’ye gereken karşılığı gecikmeksizin vermelidir.

Türkiye, bu saldırı ile Ortadoğu’da bozulan uluslararası barış ve güvenliğin korunması için gerekli önlemleri almak üzere konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi gündemine de taşımalıdır. Ayrıca bir NATO üyesi olarak Türkiye, NATO Antlaşması’nın 5. maddesinde öngörülen kolektif savunma sistemini harekete geçirmelidir.

Reklam
Reklam

Türk Milleti, ülkemize yönelecek her türlü dış tehdide bir bütün olarak karşı koymaya kararlıdır. Kahraman Silahlı Kuvvetlerimizin kendisine verilecek her görevi eksiksiz yerine getireceğine inancımız tamdır.

Suriye, bu olaydan dolayı özür dilemek, Türk Silahlı Kuvvetlerinin uğradığı maddi ve manevi zararları en kısa zamanda karşılamak zorundadır. İki pilotumuzun hayatta olmalarını ümit ve temenni ediyoruz.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: