ANKARA (ANKA)- DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), seçmen kütüklerinin, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri'nin belirlediği listeye göre oluşturulmasını içeren güncelleştirme genelgesi ve YSK ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü arasında imzalanan 5 Eylül 2008 tarihli protokolün iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı.
İçli, dava dilekçesinde, Danıştay'dan, seçmen kütüklerinin adres kayıt sistemindeki bilgiler esas alınarak belirlenmesine olanak tanıyan 4597 sayılı kanunun iki maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmasını istedi. Danıştay önünde açıklama yapan İçli, YSK'nın seçmen sayısındaki artışla ilgili yaptığı açıklamadan tatmin olmadığını belirterek, bu nedenle dava açtığını söyledi.
YSK kararlarına karşı yargı yolunun kapalı olduğunu ancak, YSK'nın genelgelerinin iptali amacıyla yargıya başvurulabildiğini ifade eden İçli, yargının görev alanına girmesine rağmen, seçmen kütüklerinin, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) kayıtları esas alınarak oluşturulduğunu, bu düzenlemenin Anayasa ve yasalara aykırı olduğunu savundu.
İçli, yurt dışındaki vatandaşların, milletvekili seçimlerinde oy kullanılmasını düzenlemek için 13 Mart 2008'de çıkarılan 5749 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile seçmen kütüklerinin, "idarenin tanzim ettiği, yargı denetiminde olmayan ADNKS'ye göre oluşturulmasının sağlandığını" kaydetti. Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un iki maddesinde yapılan değişiklikle, "seçmen kütüklerinin adres kayıt sistemindeki bilgiler esas alınarak düzenleneceğinin ve her yıl güncelleneceğinin" hükme bağlandığını belirten İçli, bu düzenlemelerin Anayasa'ya aykırı olduğunu iddia etti.
İçli, Anayasa'nın, seçimlerle ilgili her türlü düzenlemede YSK'yı tek yetkili organ olarak gördüğünü ve seçimlerin, yargı organlarının genel yönetim ve denetimi altında yapılacağına ilişkin amir hükmü bulunduğunu kaydetti. İçli, seçmen kütüklerinin de YSK ve YSK'ya bağlı Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce tanzim edilmesi gerektiğini savundu. İçli, bu nedenle dava dilekçesinde, Danıştay'ın, genelgenin dayanağını oluşturan 5749 sayılı Kanunun'un 4 ve 6. maddelerinin Anayasa'ya aykırılığını tespit etmesi, maddelerin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurmasını da istedi.