DTİK, Türk Diasporasını Daha Aktif Hale Getirecek

Dünya Türk İş Konseyi (DTİK), yurt dışında gücünü artırmak için yeni projeler hayata geçiriyor. 2009...

Dünya Türk İş Konseyi (DTİK), yurt dışında gücünü artırmak için yeni projeler hayata geçiriyor. 2009 yılında Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) çatısı altında kurulan DTİK, Türk diasporasını daha aktif hale getirmek için yeni hedeflerini açıkladı. Toplantıda alınan kararları kamuoyu ile paylaşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk restoranlarının imajının yurt dışında daha fazla güçlendirilmesi için çalışma yapılacağını söyledi.

Beşiktaş’taki Four Seasons Bosphorus Hotel’de düzenlenen basın toplantısına TOBB ve DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, Muhtar Kent, Zeynel Abidin Erdem, Ahmet Çalık, DTİK Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Atıl Kutoğlu, Aslı Başgöz, Yalçın Ayaslı ve DTİK bölge komite başkanları katıldı.

Reklam
Reklam

Basın toplantısında DTİK üyeleri ile birlikte aldıkları kararları basın mensupları ile paylaşan Rifat Hisarcıklıoğlu, “Birinci karar olarak diaspora örgütlenmemizi genişletme kararı aldık. İlk olarak bölge temsilciliklerimize ilaveten, ülke ve şehir diaspora temsilcileri atayacağız. Önümüzdeki dönemde dünya genelinde 300’e yakın şehirde diaspora temsilcimiz olacak. Tiran’dan Glasgow’a, Pekin’den Toronto’ya, Abuja’dan St. Petersburg’a her şehirde diasporayı bir araya getirecek ve ortak hareket etmesini sağlayacak temsilciler olacak. Bu temsilcilerin yerel siyasetle, yerel medyayla, yerel sivil toplumla ilişkiler ve Türk diasporasının organize edilmesi gibi somut görevleri olacak. Buna ilaveten, yine her şehirde bir kadın girişimci diaspora temsilcisi ile genç girişimci diaspora temsilcisi belirlenecek. Biz diasporadaki gençlerimize gelecek nesil diasporası diyoruz. En önemli, en kritik ve en önemli diaspora grubu gençlerimiz. Bu temsilciler ilk kurultay’da bir araya gelerek seçimle bölge ve dünya komitelerini kuracaklar. Böylelikle iki yıl içerisinde 100’den fazla ülkede 2.000’e yakın temsilciyle hareket edecek çok büyük, geniş bir örgütlenme modeline kavuşmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

'İNSANLARIN MİDESİNE HİTAP ETME EN BÜYÜK REKLAMDIR'

Türk restoranlarına yönelik proje hazırlandığını belirten Hisarcıklıoğlu, “Biliyorsunuz insanların midesine hitap etmek en büyük reklamdır. Restaurant işletmeciliğinde iyiyiz, ancak Türk Restoranlarının cirolarının düşük kalmasına neden olan bazı sorunlar var. En önemlisinin imaj sorunu olduğunu tespit ettik. Genelde düşük gelir grubuna hitap ediliyor. Eğer imaj sorununda mesafe kat edebilirsek restoran sayımızın 5 yıl içerisinde iki kat, ciroların da 2 buçuk kat artacağını hesapladık. Burada ortak bir Türk restoranları kurumsal imaj kataloğu hazırlayacağız. Bu katalogda iç mimari ve kurumsal kimlik dizaynlarının standartlarını oluşturacağız. Uygulama örneklerine ve malzemelere yer vereceğiz. Böylelikle, düşük maliyetle, çok başarılı ve çekici dizaynları kullanmalarına olanak sağlayacağız. Dünyaca ünlü tasarımcılarımızı sürecin içerisine katacağız. Ayrıca, Türk yemeklerine yönelik menü çalışmalarına da yer vereceğiz.” şeklinde konuştu.

Diaspora Franchise Platformu kuracaklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu konuşmasına şöyle devam etti: “Hem diasporamızın iş sahibi olmasına hem de Türkiye’deki markalarımızın dışa açılma sürecini hızlandırmaya yönelik olarak Diaspora Franchise Platformu kuracağız. Türkiye’de franchise veren markalarla diasporada girişimci olmak isteyen üyelerimizi bir araya getireceğiz. Diasporaya şirketlerden önemli indirim oranları sağlayarak, bayi olmalarını özendireceğiz. Böylelikle, binlerce diaspora üyesine iş sağlamayı hedefliyoruz. Özellikle, krizle mücadele eden Avrupa’da bu nokta kritik önem taşıyor. Üniversitelerimizle ve düşünce kuruluşlarıyla bir araya gelerek, diaspora araştırma merkezleri kurulması için aracı olacağız. Diaspora konusunda çok büyük bilgi ve bilimsel araştırma eksikliği bulunuyor. Ne yazık ki, diasporamızın düzenli olarak eğilimlerini, beklentilerini ölçmüyoruz. Üniversiteler ve düşünce kuruluşları bünyesinde Diaspora Araştırma Merkezleri ve Kürsüleri kurulması için çalışacağız. Böylelikle, diaspora konusundaki araştırma eksikliğini gidereceğiz. Her yıl yurt dışından 50–100 gencimizi eğitim ve staj için Türkiye’ye getireceğiz. Gelecek nesil diasporası dediğimiz diaspora gençliği bizim için çok önemli. Biz diyoruz ki ‘Gelecek köklerdedir.’ Kendi ülkelerinde medya, siyaset ve girişimcilik alanlarında kariyer yapmak isteyen gençlere öncelik verilmek suretiyle, her yıl belirli sayıda genç ve başarılı diaspora gencini Türkiye’ye getireceğiz. Gençlere 1 hafta eğitim verecek, 3 hafta da ülkemizdeki lider şirketlerde staj imkânı tanıyacağız. Bu gençlerimiz daha sonra ülkelerine döndüğünde kuracağımız genç girişimci ve profesyonel kurullarında görev alacak. İrtibatı kesmeyeceğiz. Diasporamızı teşvik etmek amacıyla önümüzdeki seneden itibaren diaspora başarı ödüllerini hayata geçireceğiz. Dünyanın bütün güçlü ve güçlenen diasporaları, üyelerini cemiyet için çalışmaya şevklendirmek amacıyla ödül sistemi oluşturmuş. Bizim insanımız da başarılarının taçlanmasını hak ediyor. Bölgesel diaspora zirveleri gerçekleştireceğiz. Etkin bir diaspora örgütlenmesi hedefimizi gerçekleştirmek için dünyanın dört bir yanında zirveler düzenlemeye başlayacağız. Bu zirvelerin hepsi birer arama toplantısı gibi olacak.”

Reklam
Reklam

Konuşmaların ardından iş dünyasının devleri birlikte fotoğraf çektirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: