DTP, başbakana Kürt işçileri sordu

ANKARA (ANKA) – DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, Konya'da TOKİ inşaat ihalesini alan bir firmanın Kürt oldukları gerekçesiyle 13 işçinin işlerine son verildiğini belirtti.

Demirtaş, Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, işten çıkarılan Diyarbakır nüfusuna kayıtlı işçileri sordu.
Demirtaş, Konya'da Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nin(TOKİ) inşaat işlerini alan Eryapı Sanayi ve Ticaret Kolektif Şirketi yetkililerinin 200 işçi arasında yer alan 13 Diyarbakırlı kişinin kürt olduğu gerekçesiyle işlerine son verdiğini belirterek, "Firma yetkilileri, Diyarbakırlı 13 işcinin kimliklerini kontrol ederek, ‘Sizler Kürtsünüz Biz Türk işçiler çalıştırmak istiyoruz. Kırıkkale'den işçi getireceğiz. Bu yüzden derhal şantiyeyi terk edin' diyerek kış şartlarında memleketlerinden ekmek parası için Konya'ya gelen bu inbanları işten çıkarmıştır" dedi.

Reklam
Reklam

-SORUŞTURMA BAŞLATILDI MI?-

Demirtaş, bu çerçevede Başbakan Erdoğan'a şu soruları yöneltti:

"Başbakanlığınıza bağlı Toplu Konut İdaresi'nce herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? İşçilerin etnik kökenine bağlı istihdam politikası uygulanan bu yüklenici firma hakkında, Kamu İhale Kurumu'nca re'sen inceleme yapılması ve başta sözleşmenin feshi ile ihaleden yasaklanması olmak üzere yaptırma uygulanması hakkında Başbakanlığınızın görüşü nedir? Anayasal eşitlik ilkesinin Başbakanlığınıza bağlı bir kurumun yetki sahasında bu derece alenen çiğnenmesi karşısında etnik kökeni nedeniyle bir çok yerde uygulanan ayırımcılığın giderilmesi için ne tür tedbirler planlamaktasınız? Bu yurttaşlarımızın maddi ve manevi zararlarının giderilmesi yönünde Başbakanlığınızca herhangi bir girişimde bulunulmuş mudur?"