ANKARA (İHA) - DTP, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı teröristlerin eve dönüşüne ilişkin açılıma destek vermedi. DTP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, "Sorunu sürüncemede bırakır, zamana yayar ve akan kanın devamından başka bir şeye yaramaz" dedi.
DTP Grup Başkanvekili Kurtulan, Başbakan Erdoğan'ın bir Pişmanlık Yasası hazırlığı içinde oldukları yönündeki açıklamalarını değerlendirdi. Geniş kapsamlı yasaların genellikle geniş kesimler tarafından ortaklaşa yapılması gereken yasalar olduğunu söyleyen Kurtulan, bir hafta önce Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in, 'böyle bir şey gündemimizde yok' dediğini hatırlattı. Bir hafta sonra ise Başbakan Erdoğan'ın, 'anne ve babalarınıza dönün' diye bir çağrı yaptığına işaret eden Kurtulan, düzenlemeyi, AK Parti'nin geniş toplum kesimlerini hedeflemeden, tek başına, sadece kendisini esas alarak yaptığı çalışmalardan biri olarak değerlendirdiklerini kaydetti. Kurtulan şunları söyledi: "Ne olacağı, nasıl olacağı tartışılmadan çalışmayı tartışılır duruma getiriyorlar. Yöntemde ciddi bir sorun var. Daha önce çok denenen bir yöntem. DTP olarak her zaman 'gelin daha önce denenmeyen bir yöntem üzerinde duralım' dedik. Tek başına bu şekilde sorunu ele almanın sorunu çözmeyeceğini düşünüyoruz. Daha önce de bu tür yasalar sorunu sadece sürece yaymaktan başka bir işe yaramadı. Yetkili ağızlardan yasalara rağbet olmadığı, kimsenin gelmediği, çok sınırlı sayıda dönüş olduğuna dönük değerlendirmeler oldu. Bunun da böyle olacağını düşünüyoruz. İçeriği nedir, ne yapılmak isteniyor. Bir Amerikan projesi midir, nedir, içeriğini bilmiyoruz. Sorunu nasıl çözeceğini bilmediğimiz bir yasa tartışılıyor. Bilmediğimiz bir şey üzerine çok fazla yorum yapma ihtiyacı da duymuyoruz. Bu sorunun çözümünün bir paket olarak ele alınması daha doğru olur. Bu haliyle düzenleme sorunu sürüncemede bırakır, zamana yayar. Akan kanın devamından başka bir şeye yaramayacağına inanıyoruz. Bu adımı samimi bir adım olarak görmüyoruz."
Kurtulan, sorunun bir paket tarzında ele alınması gerektiğini düşündüklerini belirterek, bir adımı bu olan kapsamlı bir proje olarak ele alınması halinde anlamlı olabileceğini, tek başına af yasasının sorunu çözmeyeceğini savundu.