DTP, kaybettiği oyların peşinde

2002 yılından bu yana sürekli olarak oy kaybına uğrayan DTP ve selefi partiler için 2009 Mart ayındaki yerel seçimler önemli bir dönüm noktası olacak. 2004 yerel seçiminde Ağrı, Siirt, Bingöl ve Van belediye başkanlıklarını AKP'ye kaptıran DTP, önümüzdeki yerel seçimde de Diyarbakır, Batman, Tunceli ve Hakkari'yi AKP'ye kaptırmama mücadelesi veriyor.

-İDEOLOJİK SÜREÇ -

2009 yerel seçiminde elinde kalan üç ili de kaybetme riski gören DTP'nin, önümüzdeki süreçte yeni bir taktik izleyeceği bildirildi. DTP'nin hizmette sınıfta kaldığı için kaybettiği oyları geri olabilmek için "ideolojik dozu yüksek" bir süreci tercih etmesi bekleniyor. Geçen hafta sonunda yapılan Diyarbakır mitinginin bunun ilk işareti olduğu ve önümüzdeki dönümde benzer mitinglerin yapılabileceği bildirildi.

Reklam
Reklam

Bu arada DTP'nin kapatılmasına ilişkin davanın açılması ve DTP milletvekilleri ile ilgili dokunulmazlık fezlekelerinin hazırlanması da, DTP'nin "ideolojik dozu" artırmasına yol açacak ve halkın gözünde "mağdur" imajını güçlendirecek. Bazı DTP'lilerin bu süreci hızlandırmak için "radikal" açıklamalar yapabileceği ileri sürüldü.

-DİYARBAKIR'DA KIYASIYA REKABET-
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yerel seçimde Diyarbakır'ı alma kararlılıklarını ortaya koymasından sonra, DTP'nin özellikle Diyarbakır'ı kaybetmemek için yoğun çaba göstereceği ve iki parti arasında kıyasıya bir rekabetin yaşanacağı belirtiliyor.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Hakkari Belediye Başkanı Metin Tekçe, başarısız olduğu gerekçesiyle görevinden istifa etti. 2004 yılında belediye başkanlığına seçilen Tekçe hakkında geçen yasama döneminde Meclis'te kurulan Şemdinli Araştırma Komisyonu'nda, "PKK terör örgütü değildir" dediği için soruşturma açılmıştı.
Tunceli'nin DTP'li Belediye Başkanı Songül Erol Abdil de"radikalleşme" sürecine katkıda bulunarak, bir teröristten "özgürlük mücadelesinin öncüsü" olarak sözetti.

Reklam
Reklam

-DTP'NİN OYLARI DÜŞÜYOR-

1991 seçimine SHP listelerinden Meclis'e giren HEP'liler, daha sonra bu partiden koptular. DEP ve bunun ardından kurulan HADEP, 1995 seçiminde yüzde 4.2 oy aldı. HADEP, 1999 milletvekili seçiminde yüzde 4.7, 1999 yerel seçiminde ise 3.3 oy aldı.

2002 seçiminde DEHAP oylarını 6.2'ye yükseltti ancak bundan sonra yeniden oylarda iniş süreci başladı. 28 Mart 2004'teki yerel seçime DEHAP, SHP'nin de bulunduğu Demokratik Güçbirliği ile birlikte seçime girmesine rağmen, yüzde 5 oy alabildi.

22 Temmuz 2007 seçimine bağımsız adaylarla seçime giren DTP, 30-35 civarında milletvekilliği beklerken, sadece 21 milletvekili çıkarabildi.

2004 yerel seçiminde DTP'nin oyu yüzde 5'e gerilerken, AKP 2002'deki yüzde 34 olan oyunu, 2004 yerel seçiminde yüzde 41.6'ya yükseltti. Ancak AKP'nin 2004'te Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki oyları yüzde 37'de kaldı. Buna rağmen, AKP, DEHAP'ın kalesi olarak bilinen Ağrı, Siirt, Bingöl ve Van'da belediye başkanlıklarını aldı. DEHAP, Diyarbakır, Şırnak, Hakkari ve Batman belediyelerini önemli oranda oy kayıplarına rağmen elinde tuttu.

Reklam
Reklam

ANKA