DTP Nevruz'un peşini bırakmıyor

ANKARA (ANKA) - Nevruz kutlamaları sırasında Van, Hakkari ve Siirt'te meydana gelen olayları Meclis'te her platformda dile getiren ve olayların araştırılması için önerge veren DTP şimdi de Nevruz olayları nedeniyle İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ı soru önergesi bombardımanına tuttu.

DTP'li milletvekilleri, aynı içerikli önergeleri Meclis Başkanlığı'na sunarak, bakana "Siirt Emniyet Müdürü ve valisini görevden alıp almayacağı"nı sordu. Nevruz kutlamaları sırasında, Siirt, Van, Hakkari ve Yüksekova'daki olaylarda 3 kişinin ölmesi ve çok sayıda kişinin yaralanması ve yine çok sayıda kişinin gözaltına alınması DTP'yi harekete geçirdi. Meclis'te gerek Genel Kurul'daki gündem dışı gerek grup toplantısındaki konuşmalarında konuyu gündemde tutan ve olayların araştırılması için araştırma önergesi veren DTP, şimdi de soru önergesi bombardımanı ile konuyu gündeme getiriyor.

Reklam
Reklam

DTP milletvekilleri, ayrı ayrı verdikleri önergelerle, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a, Nevruz olayları nedeniyle Siirt Emniyet Müdürü ve valisini görevden alıp almayacağını sordu. Soru önergelerinde, Hakkari ve Siirt ilinde yapılmak istenen Nevruz kutlamalarında Valiliğin, tertip komitesinin izin başvurusu "sebepsiz" yere reddetmesi nedeniyle üzücü olaylar yaşandığına dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi:

"Güvenlik güçleri tek amaçları Newroz bayramını kutlamak olan halka saldırmış, silah kullanmış, joplar ve kalaslarla kadın, çocuk, yaşlı, genç demeden tüm insanları dayaktan geçirmiş, evleri basarak tahrip etmiştir. Yaşanan olaylarda 5 kişi silahla, 30'a yakın kişi darp sonucu yaralanmıştır. 16 kişi gözaltına alınmış ve bunlardan 14'ü tutuklanmıştır. Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, Aysel Tuğluk ve Siirt Milletvekili Osman Özçelik, Siirt Emniyet Müdürü Cumali Aydın'la görüşmeye gittiklerinde, bir devlet memurundan beklenmeyecek ve görevi kötü kullanmak olarak nitelendirilecek bir davranışla karşı karşıya kalmışlardır. Milletvekillerine karşı tutumu nedeniyle Siirt İl Emniyet Müdürü Cumali Aydın'ın görevini kötüye kullandığı açıktır."

Reklam
Reklam

DTP milletvekilleri verdikleri soru önergelerinde, Bakan Atalay'a, Nevruz için başvuruda bulunan tertip komitesine neden izin verilmediği, Siirt Emniyet Müdürü Cumali Aydın ile valiyi görevden alıp almayacağı sorularını yönelttiler.