DTP yürüyüşüne vize tartışması

ANKARA (ANKA) - İçişleri Bakanlığı'nın, DTP'nin operasyon bölgesine düzenleyeceği yürüyüş ve Şırnak'ın Kasrık beldesinde yapacağı basın açıklamasına dönük başvurusuna verdiği yanıt "vize" tartışması başlattı.

DTP, 4-6 Şubat tarihleri arasında, TSK'nın terörle mücadele çerçevesinde sınıriçi ve sınırötesi yaptığı operasyonları protesto etmek için yapacağı "demokratik çözüm yürüyüşü" ile ilgili 25 Ocak tarihinde İçişleri Bakanlığı'na başvuruda bulundu. DTP, başvurusunda "yürüyüş ve yürüyüşe katılan kişilerin güvenliğinin sağlanmasını" istedi.
İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü'nün, DTP'nin başvurusu üzerine verdiği B.05.0.İLİ.00.70001-470/655 sayı ve 30 Ocak 2008 tarihli yanıtı aynen şöyle:
"Şırnak İli Kasrık Beldesi'nde basın açıklaması yapılacağı yolundaki ilgi başvurunuz Bakanlığımızca incelenmiştir. Yapılan inceleme sonucunda başvuruda gerçekle bağdaşmayan bir takım ifadelerin bulunduğu görülmüştür. Milli iradenin temsil edildiği Türkiye Büyük Millet Meclisinin 5 Kasım 2007 tarihli kararına dayanılarak gerçekleştirilen sınır ötesi operasyonu, münhasıran bölücü terör örgütü PKK-KONGRA GEL'e karşı yapılmaktadır. Bölgede bulunan vatandaşlarımızın anılan sınır ötesi operasyonla bir ilgisi bulunmadığı gibi sınırlarımızın dışında, Irak'ın kuzeyinde yaşayan sivil halkı da hedef almamaktadır. Öte yandan Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hukuk devleti olup, her Türk vatandaşının kanunla belirlenen sınırlar içerisinde kalarak anayasal haklarını kullanmalarına bir engel bulunmamaktadır. Ancak başvuruda belirtilen 28 civarındaki ilden pek çok kişinin çeşitli araçlarla küçük bir beldede toplanması basın açıklaması boyutlarını aşacak bir organizasyon olacağı kanaatini doğurmaktadır. Yasal hakların kullanılması ve demokratik tepkinin gösterilmesinde ilgili kanunlarda ve belirtilen esas ve usullere uygun bir şekilde hareket edilmesi gerekmektedir."

Reklam
Reklam

-VİZE VERİYOR MU?-

ANKA Ajansı'nın servise koyduğu İçişleri Bakanlığı'nın DTP'ye verdiği bu yanıta ilişkin haberi, gazetelerde "İçişleri Bakanlığı'ndan DTP'nin yürüyüşüne vize" başlığı ile yerbuldu. Bunun üzerine Bakanlık, yürüyüşe hiçbir şekilde "izin" verilmediğine yönelik bir açıklama yaptı. İçişleri Bakanlığı'nın açıklaması ile yürüyüşe vize veya izin verilip verilmediği tartışmaları ortaya atıldı.

Ancak hukukçular, İçişleri Bakanlığı'nın DTP'ye bu cevabi yazının, yürüyüşü engellemediği biçiminde yorumladılar. Hukukçular, "İçişleri Bakanlığı, yürüyüş konusunda anayasal ve hukuki hakları anımsatıyor. Yapılacak yürüyüşün de ‘yasal hakların kullanılması ve demokratik tepkinin gösterilmesini' düzenleyen usul ve esasları anımsatıyor. Bakanlık bu usul ve esasların dışına çıkılmamasını istiyor. Dolayısıyla Bakanlığın cevabi yazısı bir anlamda muğlak dil kullanılmasına karşın yürüyüşe vize biçiminde yorumlanabilir" değerlendirmesinde bulundular.