ANKARA (ANKA) -DTP, ‘Güvenlik güçlerinin toplumsal olaylarda çocukları hedef alarak gerçekleştirdiği' müdahaleler sırasında yaşanan olayların araştırılması için Meclis Araştırma Önergesi verdi.
Önergede "Güvenlik güçlerinin, görevini açıkça kötüye kullandığı bu müdahaleler, uygulamaya maruz kalan çocukların geleceğini karartırken bir çoğunu da hayattan koparmaktadır" denildi. Meclis Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları'na Dair Sözleşmesi'ne taraf ülkeler arasında olduğu, sözleşmenin 37'nci maddesinde "Hiçbir çocuk işkence veya diğer zalimce, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele ve cezaya tabi tutulmaz" ibaresinin yer aldığı kaydedildi.
Türkiye'de 25 yıldır ‘düşük yoğunluklu savaş' olarak adlandırılan çatışma ortamının olduğu ve bu ortamda ciddi boyutlarda insan hakları ihlali yaşandığı savunulan gerekçede şu görüşlere yer verildi:
"1980 darbe dönemini hatırlatacak bu uygulamalarla son zamanlarda daha çok çocuklar hedef alınırken, güvenlik güçlerinin hemen hemen bütün müdahaleleri soruşturma açılacak nitelikte gerçekleşmekte ama ne yazık ki yetkililer bu konuda üzerine düşen görevi yerine getirmemektedirler. Sayın Başbakan'ın hafızalardan silinmeyecek olan ‘Güvenlik güçlerimiz çocuk da olsa, kadın da olsa, kim olursa olsun, eğer terörün maşası haline gelmişse gerekli müdahale ne ise bunu yapacak' sözü güvenlik güçlerinin çocuklara acımasızca yönelimin önünü açmış ve onları cesaretlendirmiştir. En son Hakkari'de, bir özel harekatçının, 14 yaşındaki Seyfullah Turan'ı, dipçikle kafatasını çatlatacak şekilde darp etmesi Sayın Başbakan'ın sorumluluğunda gelişen bir olaydır."
Önerge gerekçesinde yaşanan olaylar karşısında sorumluları yargı önüne çıkartacak etkin bir soruşturma yürütülmediği, açılan davaların çoğunda güvenlik güçlerinin fiillerinin suç olarak kabul edilmediği kaydedildi. Önergede, "Görevden alınanların sayısı ise yok denecek kadar azdır. Güvenlik güçlerinin, görevini açıkça kötüye kullandığı bu müdahaleler, uygulamaya maruz kalan çocukların geleceğini karartırken birçoğunu da hayattan koparmaktadır. Uygulamaların üzerinde durulup yeni düzenlemeler yapılarak gerekli önlemler alınmazsa, olayların ileride daha da artacağını tahmin etmek zor değildir. Yaşanan bu olaylar, konunun bütün boyutlarıyla araştırılması ve alınacak önlemlerin tespit edilmesi amacıyla bir Meclis Araştırma Komisyonu'nun kurulmasını zorunlu hale getirmektedir. "denildi.