DTP'den terör zararları için araştırma önergesi

ANKARA (ANKA) - DTP, Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun'un uygulanmasından kaynaklanan sorunların araştırılması için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ve DTP milletvekilleri tarafından Meclis Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, 17 Temmuz 2004 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması hakkındaki Kanun'un haklı eleştirilere maruz kaldığı savunuldu. Valiliklere yapılan başvuruların havale, evrak kayıt gibi bürokratik işlemlerle İl Özel İdaresi'nde kurulan komisyonlarda uzun süre bekletildiği kaydedilen gerekçede, şöyle denildi:
"Keşifler sırasında sulak ve geniş arazileri olan köylerde arazi miktarının sınırlandırılması olmaktadır. Valiliğin talimatı ile araziler, olayların henüz çıkmadığı bir tarih olan 1962 memleket haritası dikkate alınarak, neye göre hesaplandığı bilinmeyen bir hesaplama ile arazi miktarı belirlenmektedir. Gayri menkul zararları için Yapı Denetim Komisyonu Başkanlığınca her yıl yayınlanan yaklaşık birim fiyatları uygulanmaktadır. Göçe zorlanan kirada kalan, kira zararlarını belgelemeyenler dikkate alınmamaktadır. AİHM'in önündeki binlerce dosyadan mahkum olmamak için hükümet bazı dosyaları göstermelik sulh ile sonuçlandırmış, istediği yönde kararlar çıkınca da başvurucular için büyük mağduriyet doğuran uygulamalara imza atmıştır. Komisyonlarda çalışma usulleri ile ilgili ciddi sorunlar yaşanmakta başvurular yanıtsız kalmaktadır."

Reklam
Reklam

-274 BİN 359 BAŞVURUDAN 87 BİN 665'İ SONUÇLANDIRILDI-

Köy boşaltmalarda, güvenlik güçlerinden belgeler istendiği belirtilen önerge gerekçesinde, askeri makamların ifade ve beyana çağırdığı başvurucular ve muhtarların sorulan sorularla zor durumda bırakıldığı da öne sürüldü. İçişleri Bakanlığı'nın 29 Eylül 2007 tarihinde, 274 bin 359 başvuru yapıldığı, 87 bin 665'inin sonuçlandırıldığını açıkladığına dikkat çekilen önergede, "İçişleri Bakanlığı, idari yargıda 4 bin 547 dava açıldığı, 331 milyon 988 bin 84 YTL ödeme yapıldığını açıklamıştır. AİHM'den dönen bin 500 dosyanın sonuçlandırılmadığı dikkate alınacak olursa yeniden binlerce başvurunun yapılacağı görülmektedir. 2008 bütçesine ayrılan ödeneğin çok az olması nedeniyle başvuruların sonuçlanmasının uzayacağı görülmektedir. Bu nedenlerle TBMM Araştırma komisyonu kurularak sorunun bütün yönleriyle araştırılması gerektiği inancındayız" görüşüne yer verildi.