DTP'den "üst kimlik" vurgusu

DTP Genel Kurulu'nda oy birliğiyle kabul edilerek, parti programı haline getirilen "Siyasi Tutum Belgesi"nde, "demokratik özerklik" adı altında, Türkiye'nin savunma, dış ilişkiler ve maliye hariç olmak üzere idari yönetiminin yerel yönetimlere devredilmesi öneriliyor. Anayasa'daki "Türk ulusu" kavramının "Türkiye ulusu" olarak yeniden tanımlanması, vatandaşlık tanımının, farklılıkları bir arada tutan bir içeriğe kavuşturulması öngörülüyor.

DTP, dün yapılan 2. Olağanüstü Genel Kurulu'nda oy birliğiyle kabul edilerek parti programı haline getirilen ve Türkiye'deki siyasi rejimin "Demokratik Özerklik" çerçevesinde yeniden düzenlenmesini öngören "Siyasi Tutum Belgesi"ni yaynıladı. Belgede önerilen biçim, "Atatürk döneminin Yerel Muhtariyet kavramının bugünkü koşullarda hayata geçirilmesi" şeklinde tanımlanıyor. Her ulus için ayrı bir devlet talep etme fikrinin "gerçeklikten uzak ve halkların birbirini boğazlamasına kadar gidebilecek bir süreci tetikleyecek siyaset anlayışı" olarak değerlendirildiği belgede, bölgesel meclislerin kurulması ve tüzel kişilik kazanması, köy, ilçe ve illerin özerk yönetim birimleri olması, dışişleri, maliye, adalet ve savunma dışındaki tüm hizmet ve yetkilerin yerel yönetimlere devredilmesi öneriliyor.

Reklam
Reklam

Anayasa'daki "Türk ulusu" kavramının "Türkiye ulusu" olarak yeniden tanımlanması, vatandaşlık tanımının, farklılıkları bir arada tutan bir içeriğe kavuşturulması ve "Türkiyelilik" üst kimliği çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının esas alınmasının vurgulandığı belgede şu önerilere de yer veriliyor:
"–‘Bayrak' ve ‘Resmi Dil' tüm ‘Türkiye Ulusu' için geçerli olmakla birlikte her bölge ve özerk birimin kendi renkleri ve sembolleriyle demokratik öz yönetimini oluşturması.
-Resmi dil Türkçe'nin yanı sıra, bölgelerdeki kamusal alan ve eğitim dili olarak da anadilin geçerli olması.
-Yeni Anayasa'da ‘Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, bütün kültürlerin demokratik bir şekilde varlığını ve kendini ifade etmesini kabul eder' hükmünün yer alması."

-"KAYNAK KULLANIMI YEREL YÖNETİMLERE TERKEDİLSİN"
"Siyasi Tutum Belgesi"nin ekonomi başlığı altında ise kaynak kullanımının yerel inisiyatiflere terk edilmesi, bütçesi yetersiz kalan bölge ve illere genel bütçeden pay ayrılması ve Doğu Anadolu Bölgesi'ne yönelik özel bir teşvik yasasının çıkarılması taleplerine yer verilirken sosyal politikalar başlığı altındaki talepler ise şöyle sıralanıyor:

Reklam
Reklam

-"KÖYE DÖNÜŞ SAĞLANSIN"

"-Yaşam alanlarına dönmenin bir hak olduğu kabul edilmeli ve bu haktan bütün sorunlu göç mağdurlarının koşulsuz olarak yararlanması sağlanmalı.
-Eski yaşam alanlarına geri dönüşlerin önünde büyük engel teşkil eden koruculuk sistemi kaldırılmalı, korucular silahtan arındırılarak emeğe dayalı istihdam edilmeli. El konulan arazilerin tekrar eski sahiplerine iadesi sağlanmalı.
-Geri dönüş öncesi, boşaltılan tüm köyler, bunların çevreleri ve yaylalar mayınlardan temizlenmeli"

ANKA