ANKARA (ANKA) -DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak, iş aradığı halde iş bulamayanlara, brüt asgari ücretin üçte birinden az geliri olanlara Vatandaşlık Geliri ödenmesi için kanun teklifi verdi.
Yerel seçim öncesi yapılan kömür, beyaz eşya yardımlarına tepki gösteren Kışanak "Seçim yaklaştığında buzdolabı, çamaşır makinesi dağıtmaya para bulan iktidar isterse sosyal yardımlara harcanan kaynakları bir fonda toplayarak ihtiyaç sahibi yurttaşlara Vatandaşlık Geliri ödenmesinin koşullarını yaratabilir" dedi.
Kışanak, DTP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır ve Iğdır Milletvekili Pervin Buldan'la birlikte Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Vatandaşlık Geliri Kanun Teklifi hakkında bilgi verdi. Türkiye'nin dünyanın 17'nci büyük ekonomisine sahip bir ülke olduğunu ancak AB ülkeleri ile AB'ye aday diğer ülkeler arasında gelir dağılımı en adaletsiz ülke olduğunu belirten Kışanak, Türkiye'de 1986 yılından bu yana sosyal yardımlar için kamu kaynakları kullanıldığını ancak bu yardımların çeşitli kurumlar tarafından ve çeşitli kriterlere göre sunulmasının ciddi karmaşaya yol açtığını söyledi. Kışanak şöyle konuştu: "İhtiyaç sahibi yurttaşlarımız ömürlerini, yardım veren kurumların kapısında kuyruk olmakla, yoksul olduğunu anlatmaya, belgelemeye çalışmakla geçirmektedir. Rencide edilmekte, onuru kırılmaktadır. Sosyal yardım hizmetleri, kalitesiz, verimsiz, bürokratik, kırtasiyeci, aynı zamanda siyasi istismara açıktır. Türkiye'de gerek yoksulluğun ulaştığı boyutlar, gerekse kamu kaynaklarının yoksullukla mücadelede kullanılması anlayışının gelişmesi, artık sosyal yardımların ‘sürekli nakit gelir desteği' biçiminde yeniden örgütlenmesini zorunlu kılmaktadır."
TEKLİF NE GETİRİYOR?
Vatandaşlık Geliri'nin, yoksul kişilere ve ailelere vatandaş olmalarından dolayı en temel ihtiyaçlarını karşılamaları için sürekli ve düzenli olarak yapılan nakit ödeme olduğunu vurgulayan Kışanak'ın Meclis Başkanlığı'na sunduğu kanun teklifinde, Vatandaşlık Geliri'nin brüt asgari ücretin üçte birinden az geliri olanlara, iş aradığı halde iş bulamayanlara ve Türkiye'de ikamet eden vatandaşlara ödenmesi öngörülüyor. Yalnız yaşayan ve 18 yaşından büyük kişilere asgari ücretin dörtte biri kadar vatandaşlık geliri ödenmesi öngörülen teklifte ailedeki kişi sayısı arttıkça bu miktarın kademeli olarak artırılması da yer alıyor. Vatandaşlık geliri olarak verilecek en yüksek miktarın, asgari ücretten az olmasının öngörüldüğün teklifte ayrıca gelirin ailedeki kadına verilmesi hükmü de bulunuyor. Teklife göre vatandaşlık geliri kademeli olarak hayata geçirilecek, DPT'nin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması dikkate alınarak en alttaki illerden başlayarak 4 yıl içinde Türkiye genelinde uygulanacak.
"AKP HÜKÜMETİ İÇİN SAMİMİYET SINAVI"
DTP'li Kışanak 29 Mart seçimleri öncesinde yapılan yardımların istismar politikası ayyuka çıkardığını belirterek şunları söyledi: "Kömür dağıtımı lüks semtlere kadar ulaşmış alıcı bulamaz hale gelmiştir. Başbakan Erdoğan'ın ‘istediği illerde' makarna ve kömürün, oyları satın almaya yetmeyeceği görülmüş olmalı ki bu illerde beyaz eşya, mobilya ve nakit para dağıtımı başlatılmıştır. Bu para AKP'nin parası değildir. AKP hükümeti halkın parası ile halka yardım yapmaya çalışmaktadır. Seçim yaklaştığında buzdolabı çamaşır makinesi dağıtmaya para bulan iktidar isterse, sosyal yardımlara harcanan kaynakları bir fonda toplayarak, ihtiyaç sahibi yurttaşlara vatandaşlık geliri ödenmesinin koşullarını yaratabilir. Bu yasa teklifine yaklaşım, AKP hükümeti için samimiyet sınavıdır."